Trauma's Nishayad worden vader zwaar aangerekend
16 Oct 2013, 10:00
foto


Het vonnis van de Nederlandse kantonrechter in kort geding is binnen enkele uren opgemaakt en velt een zwaar oordeel over de ontvoering van de zevenjarige Nishayad Nabi. Eén van de vele overwegingen bij de uitspraak van de rechter is dat de traumatische gevolgen voor het jongetje de vader zwaar worden aangerekend, temeer Nishayad door het verlies van zijn moeder al in een traumatische toestand verkeerde en daarvoor in behandeling is.

De rechter verwijt in het vonnis vader Nizaar Nabi ervan tegen beter weten in te hebben gehandeld. In het vonnis van vandaag staat, dat de rechter erop heeft gewezen dat vaststaat dat de grootouders in Suriname belast zijn met de feitelijke opvoeding en verzorging van het kind. De Surinaamse rechtbank heeft dat in 2010 bepaald. De rechter vindt dat vader Nizaar hiervan goed op de hoogte is, maar meer nog dat de Hoge Raad in Nederland het vonnis van een kort gedingrechter waarin de jongen aan de vader werd toegewezen, had vernietigd. De rechter heeft vandaag erop gewezen dat de vernietiging van dat vonnis ook kwam omdat de grootouders niet bij het proces waren betrokken. Vader Nizaar kan volgens de magistraat dan ook geen enkele rechten ontlenen aan dat vonnis.

“... door zonder enig overleg en toestemming van de grootouders het kind weg te halen, heeft hij (de vader dus ) door zijn vermeende gezag uit te oefenen een ernstige inbreuk gemaakt op de belangen van Nishayad.” De rechter vervolgt verder door te stellen dat : “Door hem zonder dat hij daarop deugdelijk was voorbereid, op ondoordachte onzorgvuldige en schokkende wijze uit zijn vertrouwde en veilige omgeving weg te halen en mee te voeren naar een voor hem vrijwel onbekend land, heeft de vader geen rekening gehouden met de traumatische gevolgen die dit voor Nishayad kan meebrengen.”

De Nederlandse magistraat heeft aangegeven te begrijpen dat deze situatie ook voor de vader een moeilijke is, maar dat, dat hem nog niet het recht geeft verandering te brengen in de situatie. Advocaat Monique Vos in Suriname zegt dit punt van de rechter volledig te begrijpen en te ondersteunen. Op de zitting heeft de Nederlandse kinderbescherming ook al aangegeven dat deze werkwijze ernstige traumatische gevolgen kan hebben voor Nishayad.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May