Supercycloon Phailin treft Oost-India
12 Oct 2013, 19:00
foto
Cycloon Phailin zal naar verluidt de zwaarste storm zijn die het Indiaas grondgebied in 14 jaar treft. (Beeld: Al Jazeera)


Cycloon Phailin heeft zijn opwachting gemaakt aan de oostkust van India. Windsnelheden tot 200 km per uur hebben bijna een half miljoen mensen gedwongen te vluchten voor de tropische wervelstorm. Het natuurgeweld dreigt landbouwgronden en kleine visserijgemeenschappen te verwoesten.

Phailin neemt in kracht toe en heeft het potentieel om de sterkste storm in 14 jaar te worden die het gebied raakt. Het Amerikaanse Tyfoon waarschuwingscentrum in Hawaï verwacht aanhoudende winden van 269 km per uur met rukwinden tot 315 km per uur.

Satellietbeelden toonden dat de tropische wervelstorm bijna de hele Golf van Bengalen, een gebied groter dan Frankrijk, vult. Ofschoon er wat verschillen zijn in termen van prognoses, waarbij de Indiase enigszins afwijken van die van het Amerikaanse centrum, blijft het zeker dat het gaat om een dodelijke storm.
In de kuststaten Odisha en Andhra Prades zijn de religieuze feestdagen geannuleerd en zijn noodvoorraden opgeslagen.

Hoogste staat van paraatheid
In Bhubaneshwar, de hoofdstad van Odisha, zijn ambtenaren en vrijwilligers bezig honderdduizenden voedselpakketten in de opvangkampen te verdelen. "Ik verzoek een ieder om niet in paniek te raken. Help de overheid,” zei de hoofdminister van Odisha. Hij voegde eraan toe dat iedereen van het dorp tot de hoofdstad in de hoogste staat van paraatheid is.

Autoriteiten hebben al 40.000 mensen uit 40 dorpen geëvacueerd in overheidsopvangcentra, waaronder scholen en gebouwen in vijf districten van Odisha. Naar verluidt moeten nog 100.000 in veiligheid worden gebracht. De autoriteiten hebben gezegd dat ze niemand zullen toestaan om te verblijven in de modder en rieten huisjes in de kustgebieden. De overheid is ook begonnen 64.000 mensen te evacueren uit de laaggelegen gebieden van de drie kwetsbare wijken in het naburige Andhra Pradesh.

De cycloon van 1999 had hogere windsnelheden en een grotere stormvloed - zes meter - dan het Indiase weerbureau voorspelt van Phailin. Sommige buitenlandse voorspellers hebben gesuggereerd dat India's weerbureau de kracht van Phailin, wat staat voor saffier in het Thais, onderschat.

Volgens cijfers van de overheid kwamen bij de ramp in 1999 zo’n 8243 mensen om en was er een verlies van 445.000 stuks vee. De autoriteiten zeggen dat ze nu beter voorbereid zijn.

Cyclonen komen vaak voor in de Golf van Bengalen aan het einde van het regenseizoen, wanneer de zeetemperaturen het hoogst zijn. Een wervelstorm die Bangladesh in 1970 trof, doodde honderdduizenden mensen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May