Muntslag blijft in de gevangenis
11 Oct 2013, 18:07
foto
Edmund Quincy Muntslag blijft in de gevangenis wachten op zijn uitlevering aan de VS. (Foto: The Guardian)


Edward Quincy Muntslag blijft in de gevangenis in Trinidad en Tobago in afwachting op zijn uitlevering aan de Verenigde Staten van Amerika. De Surinaamse zakenman wordt verdacht van samenzwering om cocaïne te verhandelen.

Rechter Marcia Ayers - Caesar heeft de aanvraag van Muntslag voor borgtocht afgewezen. Hij deed zijn verzoek toen hij op 26 september voor het eerst voor de rechter verscheen. Ayers-Caesar zei bij de afwijzing dat uitleveringsprocedures verschillen van gewone strafrechtelijke procedures voor zover dat er geen wettelijke regelingen zijn voor borgtocht voor ‘voortvluchtige daders’. Ze heeft Muntslag geadviseerd zich met zijn verzoek voor borgtocht te wenden tot het Hooggerechtshof. De verdachte moet op 25 oktober weer voor de rechter verschijnen.

De VS zoekt Muntslag voor naar verluidt samenzwering met anderen om 5 kilo cocaïne tussen 2011 en dit jaar naar het land te vervoeren. De 29-jarige is op 29 augustus gearresteerd door agenten van het bureau tegen Georganiseerde criminaliteit, Narcotica en vuurwapens in Trincity Mall, kort na zijn aankomst in Trinidad.

Teruggave persoonlijke spullen

Muntslag is mede-verdachte met Dino Bouterse. De aanklacht tegen de zoon van president Desi Bouterse is bezwaard met het bezit van een lichte anti-tank wapen. Dino is in Panama gearresteerd en overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten.

Tijdens de hoorzitting heeft de advocaat van Muntslag, Keith Schotland, gevraagd dat de politie de persoonlijke voorwerpen van Muntslag die zij in beslag hebben genomen tijdens zijn arrestatie, teruggeeft. De verdediging zei ook dat de Staat het voorlopige uitleveringsbevel van Muntslag moet bekendmaken.

Onder de spullen zijn vier gouden kettingen, een gouden armband, een ring, drie paar kinderschoenen, kinderkleding en drie mobiele telefoons. Raadsman Israël Khan, die zowel de centrale autoriteit en de VS vertegenwoordigt, zei dat alle spullen zullen worden teruggegeven behalve de mobiele telefoons, omdat het politieonderzoek tegen Muntslag nog gaande is. “Er kan vitale informatie in de telefoons zijn. Zodra ze zijn gewist, zullen ze worden overhandigd. Zo niet dan zullen ze worden gebruikt als bewijs," zei Khan. Hij heeft beloofd om het juridisch aanhoudingsbevel dezelfde middag publiekelijk te maken.

Vertaler
Aan het begin van de zitting heeft Ayers-Caesar ervoor gekozen om de aanklacht opnieuw voor te lezen voor Muntslag, omdat er bij het laatste verhoor geen vertaler beschikbaar was. Muntslag zat in de beklaagdenbank en luisterde aandachtig naar vertaler Zaitoen Badloe-Klaverweide. In de rechtbank waren behalve vertegenwoordigers van de diplomatieke missies van Suriname en Nederland, ook familieleden van Muntslag aanwezig.

Na de korte hoorzitting is Muntslag snel vervoerd naar een opvallende politieauto, die hem vervolgens overbracht naar de Maximum Security Prison in Arouca. Hij wordt ook bijgestaan door Asha Watkins-Montserin, terwijl Khan en Netram Kowlessar de centrale autoriteiten vertegenwoordigen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May