Korpschef: Wegvoeren Nishayad in strijd met wetgeving
09 Oct 2013, 06:00
foto
Korpschef Humphrey Tjin Liep Shie


Korpschef Humphrey Tjin Liep Shie blijft erbij dat het "ongehoord is om de 7-jarige Nishayad zomaar weg te voeren. Dit is in strijd met de Surinaamse wetgeving", zegt de politiebaas aan Starnieuws.

Vernomen wordt dat de Nederlandse overheid zich op het standpunt stelt dat het vonnis uitgesproken door de rechtbank bij voorraad uitvoerbaar is. Op grond hiervan is er ook een paspoort versterkt aan de vader Nizaar Nabi. Dit gebeurde door het consulaat in Paramaribo op instructie van Den Haag. De Hoge Raad in Nederland heeft het vonnis vernietigd en de zaak terugverwezen naar de rechtbank in Amsterdam voor behandeling en beslissing.

Spelregels aangegeven
In Suriname is de rechter in hoger beroep ook bezig met het voogdijschap. Op grond hiervan is er geen medewerking verleend aan de vader om het Nederlandse vonnis uit te voeren. De grootouders van moederskant die het gezag hebben over Nishayad hebben aangifte van ontvoering gedaan bij de politie. Het heeft echter uren geduurd voordat er concrete acties zijn ondernomen. Hoewel de grensposten gemeld werden, is de vader met Nishayad via Cayenne naar Nederland vertrokken. Hij werd geholpen door de Nederlandse programmamaker John van den Heuvel, die stelt dat er niks verkeerds is als een vader zijn zoon ophaalt.

Tjin Liep Shie wijst er op dat tussen Suriname en Nederland een rechtshulpverdrag is, waarin aangegeven is hoe rechterlijke beslissingen uitgevoerd moeten worden.
"De zaak heeft juridisch heel veel om het lijf. Juristen met autoriteit op het gebied van het internationale familierecht moeten ook hun licht laten schijnen op de zaak", merkt Tjin Liep Shie op. Procureur-generaal Soebhas Punwasi heeft de korpschef laten weten dat spoedig een onderhoud zal volgen over hoe deze zaak verder aangepakt zal worden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May