School Atjoni gesloten na uit de hand gelopen demonstratie
08 Oct 2013, 15:00
foto
Protesterende ouders en leerlingen bij LBO-Atjoni.


Directeur Henri Jozefzoon van de LBO-school te Atjoni heeft vandaag noodgedwongen het onderwijsproces moeten staken. Dit gebeurde nadat ruim honderd personen op het schoolterrein hebben geprotesteerd, omdat hun kinderen niet zijn ingeschreven en niet worden opgevangen in het internaat. “Ik ben wel erg geschrokken en had niet gedacht dat het zo uit de hand zou lopen”, zegt Jozefzoon aan Starnieuws.

De woedende menigte dreigde zelfs het kantoor van de school binnen te gaan om de sleutels van het internaat, waar de mensen zich wilden verschansen, te pakken te krijgen. Leerlingen afkomstig uit de verschillende dorpen met een schooladvies voor beroepspraktijk onderwijs zijn maandag aangezegd thuis te blijven, een andere school in Paramaribo op te zoeken of terug gaan naar hun oude school om de zesde klas over te doen. Leerlingen en ouders pikten dit niet en hebben heftig geprotesteerd hiertegen. “Recht voor een recht voor allen”, schreeuwden zij. De ouders benadrukten dat hun kinderen ook recht hebben op onderwijs en opvang in het internaat.

Jozefzoon die tijdens het tumult contact maakte met Bert Eersteling, verantwoordelijke voor het onderwijs in het binnenland, kreeg de instructie de school te sluiten en samen met de kapitein van Atjoni te zoeken naar een oplossing. Jozefzoon zegt niet te weten of hij de rest van deze week de schooldeuren moet openen. “Het schooljaar is de vorige week begonnen. Op deze manier bouw je snel een achterstand op”, zegt hij.

Geen oplossing
Bert Eersteling deelt aan Starnieuws mee dat er in deze situatie geen andere oplossing is dan dat de leerlingen met een schooladvies en jonger dan veertien jaar de basisschool gewoon overdoen en het volgende jaar terug komen. Volgens hem is er iets fout gegaan, waardoor kinderen toch zijn ingeschreven. “De opdracht was om een registratie te houden en geen inschrijving”, zegt hij. Volgens Eersteling gaat het "slechts" om tien leerlingen van veertien jaar en vijftien van vijftien jaar die het probleem hebben. "Maar ook voor hen hebben we geen praktijklokaal en dus kunnen zij ook niet opgevangen worden in het internaat. Zij moeten ook terug naar de zesde klas. Maar nu hoor ik van de schoolleiding dat er meer dan honderd mensen staan te protesteren”, zegt Eersteling.

Volgens Eersteling wordt de actie door andere dorpelingen en bootsmannen gevoed. Zij eisen dat als er geen schoollokaal is, het internaat voor eenieder wordt gesloten, dus ook voor de kinderen die normaal les kunnen volgen. “Dat is niet redelijk”, stelt Eersteling. Hij zegt dat binnen een week het internaat, dat al is opgeleverd, zal zijn voorzien van water en elektriciteit. Water is voor een groot deel reeds aangelegd. Eersteling merkt op dat het ministerie vroegtijdig de dorpelingen via het plaatselijke radiostation Maife, heeft aangegeven dat er geen praktijkmogelijkheid is en de kinderen terug moeten naar de zesde klas.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May