Protest bij LBO-Atjoni tegen uitblijven praktijk lokaal
08 Oct 2013, 12:15
foto
Scholencomplex Atjoni


Ouders van ruim zestig leerlingen hebben vandaag geprotesteerd op het schoolterrein van LBO-Atjoni. Ondanks toezeggingen blijkt dat de school geen leerkracht en praktijklokaal heeft voor leerlingen die praktijkgericht onderwijs moeten volgen. Het internaat dat deze week af zou moeten zijn, blijkt nog geen water en elektriciteit te hebben. Ook de inventaris is niet rond.

De situatie is voor schoolleider Henri Jozefzoon, de ouders, leerlingen én bootsmannen die de kinderen van de verschillende dorpen naar Atjoni moeten vervoeren, uitzichtloos. Leerlingen, ouders en bootsmannen bevinden zich nog steeds op het schoolterrein. Jozefzoon zegt niet precies te weten wat te doen en probeert in contact te komen met een verantwoordelijke van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling.

Alleen registreren
Jozefzoon legt aan Starnieuws uit dat leerlingen die geslaagd zijn van de basisschool met een B of C stream wel normaal onderwijs kunnen volgen op de school. Het probleem ligt bij de leerlingen die niet geslaagd zijn, maar een schooladvies hebben. Deze kinderen kunnen of de zesde klas overdoen of zich op deze beroepsgerichte opleiding op Atjoni inschrijven in de A-stream.

“Ik moet wel zeggen dat ik nooit de opdracht heb gekregen om deze A-stream kandidaten in te schrijven, maar te registeren”, zegt de schooldirecteur. Maandag heeft hij tot verbazing van de ouders en de leerlingen de hele groep met een schooladvies, terugverwezen naar de zesde klas of geadviseerd zich in te schrijven op een school in Paramaribo.

Belofte inlossen
Donita Lugard, ouder van een leerlingen met een schooladvies, zegt dat zij alle voorbereidingen al heeft getroffen voor dit nieuwe schooljaar. Zij houdt vast dat zowel het praktijkonderwijs als de opvang van haar zoon in het internaat een belofte was die niet is ingelost door de verantwoordelijken. “Ik heb nieuwe schoolkleding gekocht en ik kan nu ook geen andere school gaan zoeken. Alle scholen in de stad zijn al vol”, zegt zij.

Bootsman Rinaldo Asoedanoe, die leerlingen van de dorpen vervoert naar Atjoni, is ook ouder. Zijn zoon is wel geslaagd en kan dus normaal onderwijs volgen. “Maar het gaat om veel meer dan onderwijs. De kinderen die wij hiernaar toe vervoeren hebben geen verblijfplaats. Wat moeten zij doen, teruggaan, weer komen en dan weer verrast worden? Het is een lastige situatie en het kost allemaal geld”, zegt Asoedanoe.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May