Verantwoordelijkheid en schadevergoeding
08 Oct 2013, 09:00
foto


Niemand durfde zijn vingers te branden aan het Wilsterman-pand! Waarom hebben opeenvolgende regeringen het pand niet gelijk van de hand gedaan? Dat verschillende regeringen hebben nagelaten iets te doen met het leegstaande pand is niet mijn zaak! Zo hebben politieke ambtsdragers zich kort na de brand van het pand dat voor zover bekend nog behoort tot het staatseigendom uitgelaten.

De uitspraken zijn niet anders te kwalificeren dan hun deel in de politieke klucht. Een politiek gekissebis dat een ware aanslag is op het intellect van het volk. Schaamteloze volksbedriegerij, politieke camouflage zonder enige zelfreflectie van eigen verantwoordelijkheid, handelen en/of nalaten en falen!
Waarom is niet eerder aan de bel getrokken; is vanuit het bevoegde gezag en de beleidsinstanties geëist tot handelen en treffen van voorzieningen. Politieke ambtsdragers zijn de aangewezen personen om deze eisen te stellen mede vanuit de eigen controlerende en toezichthoudende functie en taakstelling waarvoor overigens een ten onrechte hoge beloning (schadeloosstelling) ten laste van de gemeenschap wordt getoucheerd.

Rekenschap en verantwoording
Het is de hoogste tijd dat onverantwoorde nalatige politieke ambtsdragers aan wie grove schuld te wijten is, verantwoordelijk en schadeplichtig worden gesteld. Immers is toch vastgesteld dat een ieder verantwoordelijk is, niet alleen voor de schade die door zijn daad is veroorzaakt doch evenzo vanwege diens nalatigheid. Zo ook bij vernietiging of onbruikbaar maken van eigendom c.q. beperken van de uitoefening van het eigendomsrecht van zowel het individu als van de gemeenschap.

Ook als deze door en/of vanwege het bevoegde gezag is veroorzaakt, vernietigd of onbruikbaar gemaakt. Welk deel of wie van het bevoegde gezag moet hiervoor verantwoordelijk en schadeplichtig worden gesteld? Laksheid van ons – burgers- in het opeisen van rekenschap en verantwoording, maakt dat ‘politiek’ een loopje neemt met de samenleving.

Politieke ambtsdragers
Volgens de wet ‘In staat van Beschuldigingstelling Politieke Ambtsdragers’ (SB 2001, no. 72) wordt hieronder verstaan: de president, de vicepresident, de ministers, de onderministers en personen die ingevolgde of krachtens de wet betreffende uitgeschreven verkiezingen lid zijn van volksvertegenwoordigende lichamen, als zodanig bij of krachtens de Grondwet ingesteld.

Het opzettelijk nalaten – te wijten aan grove schuld-, uitvoering te geven aan de Grondwet en andere wettelijke regelingen wordt over het algemeen als een misdrijf beschouwd waarop een gevangenisstraf van ten hoogste drie jaren en of hechtenis van ten hoogste 6 maanden kan worden gegeven (Regeling ministeriële Verantwoordelijkheid, GB 1952 no. 3).

LVV-Laboratorium
In 2010 is het LVV-laboratorium in vlammen opgegaan. De schade bedroeg zo’n vijf miljoen euro. Volgens achtereenvolgende LVV-bonzen is het onderzoek nog gaande. Inmiddels is het publiek geheim dat deze is veroorzaakt door een kortsluiting. De kwestie wordt dan afgedaan met dat het niet gebruikelijk is dat overheidsgebouwen worden/zijn verzekerd; met andere woorden zand erover!

Ik denk dat de gemeenschap alle recht heeft op een “eerlijke kijk”. De informatie die aan de samenleving wordt gesleten is dat het gebouw - eerst een kantoor dat overnight tot een laboratorium is omgebouwd – in gebruik werd genomen, terwijl het gebouw technisch nog niet zou zijn opgeleverd (1ste oplevering). Dan heb ik het nog niet over de vereiste verzekeringen tijdens de bouw.

Het bevoegde gezag wordt opgeroepen de gemeenschap openheid van zaken te geven. En daarnaast om politieke ambtsdragers die enige nalatigheid en of grove schuld te verwijten valt, verantwoordelijk te stellen en tot schadeloosstelling te verplichten.


A.R. Ramdjielal
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May