Argentijnse president onder het mes
07 Oct 2013, 22:00
foto
President Cristina Fernandez de Kirchner zal langer dan een maand uit het machtscentrum zijn. (Beeld: BBC)


President Cristina Fernandez de Kirchner van Argentinië wordt morgen geopereerd om de bloeduitstortingen op haar hersenen te behandelen. Haar artsen hadden haar zaterdag verplicht een maand verlof toegeschreven.
Bij het staatshoofd is zaterdag tijdens een regulier onderzoek een bloeding in de hersenen gevonden. De 60-jarige Fernandez onderging medische testen voor een andere aandoening, toen artsen de bloeduitstorting ontdekten. Vicepresident Amado Boudou is intussen teruggevlogen uit Frankrijk om haar taken over te nemen.

President Fernandez was al bezig met de campagne voor de Congresverkiezingen. De onderbreking van de campagne komt op een lastig moment voor het staatshoofd. Sommige opiniepeilingen voorspellen dat de overheid haar meerderheid in het Congres kan kwijtraken bij de verkiezing op 27 oktober.

Chronische aandoening
In een verklaring zei de presidentiële woordvoerder, Alfredo Scoccimarro, dat haar artsen in augustus een hersenscan hadden gedaan voor een andere stoornis, die naar verluidt zou zijn veroorzaakt door een val. De artsen vonden echter niets onnatuurlijks.

Fernandez ging zaterdag naar het ziekenhuis voor controles voor een onregelmatige hartslag en klaagde ook over hoofdpijn. Een scan wees uit dat zich tussen de hersenen en de schedel een bloeduitstorting had voorgedaan. Artsen noemden de aandoening “chronisch”, maar niet “acuut”.

Volgens medische experts gaat het staatshoofd echter een herstelproces tegemoet dat langer dan een maand zal duren. Het ziekenhuispersoneel dat haar heeft behandeld maandag zei dat ze een licht verlies van de spierkracht in haar linkerarm had ervaren. De dokters zeggen dat de operatie nodig is om de bloeduitstortingen te verwijderen.

President Fernandez, een centrum - linkse Peronist, werd in 2007 voor het eerst verkozen en keerde daarna in 2011 terug in het machtscentrum door een comfortabele meerderheid. De verwachting is dat ze voor een derde termijn gaat, hoewel zij zelf dat nooit heeft bevestigd. Als Fernandez kiest voor een derde termijn, zal er een grondwetswijziging moeten komen wat alleen mogelijk is als haar partij de meerderheid behoudt in het Congres.

Haar man, voormalig president Nestor Kirchner, stierf in 2010 na een hartaanval.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May