Veel dieren en hun baasjes bezoeken activiteiten Dierendag
06 Oct 2013, 18:00
foto
Interactie tussen twee honden en een kind bij het Dierenasiel. (Beeld: René Gompers)


Het was een gaan en komen van honden op het terrein van het Dierenasiel. Sommige dieren arriveerden op de arm van hun eigenaar, anderen aan een groot stevig touw en een kleine groep wandelde 'vrij' naar binnen. Honderden honden en hun eigenaren hebben Dierendag 'gevierd'. Stichting Dierenbescherming en het Dierenasiel hebben Dierendag herdacht met een open dag en fundraisingsactiviteiten.

De open dag was bedoeld om meer informatie te verschaffen. "Het asiel is eigenlijk een tijdelijke opvang voor dieren in nood", geeft Leontine Bansse-Issa, voorzitter van stichting Dierenbescherming, aan. "We merken dat mensen de plaats als een permanente opvang zien waardoor we nu ver boven onze capaciteit zitten. Het asiel is berekend op twintig katten en zestig honden. Het asiel is niet bedoeld om het overschot aan straathonden en katten op te vangen. Men moet ook niet meer zomaar de dieren dumpen." De organisatie maakt zich naast de opvang ook sterk voor 'verantwoord huisdierenbezit'. Mensen moeten bij zichzelf na gaan of ze wel in staat zijn een dier te houden en verantwoording willen dragen voor het dieren nageslacht.

Balans nodig
De opbrengsten zijn bestemd om de instelling draaiende te houden. Uitbreiding geniet niet veel prioriteit. Bansse legt uit dat uitbreiden alleen zin heeft als er genoeg geadopteerd wordt. Dit zal de zaak in balans brengen en de overpopulatie tegengaan. Het adopteren heeft veel voordelen voor de nieuwe eigenaar, voegt de dierenliefhebber toe. De dieren worden er goed verzorgd, getraind, gevaccineerd, ontwormd en gesteriliseerd. "Sommige mensen vinden sterilisatie zielig maar uiteindelijk is het niet veel zieliger dan de beestjes dumpen die of verhongeren of doodgereden, vergiftigd of doodgeslagen worden."

Er zijn ook demonstraties geweest van getrainde honden. "Elke hond kan getraind worden", merkt Bansse op. "Bij elke hond verloopt het leerproces anders, omdat de dieren ook een eigen karakter hebben. Sommige baasjes zijn streng, anderen zachter van aard. Honden zijn ook zo." De bezoekende honden, van reusachtig groot tot heel klein en van allerlei rassen, hadden het duidelijk naar hun zin. De bezoekers bewonderden ook elkaars honden, anderen raakten met elkaar aan de praat terwijl de honden liever niet stil bleven staan. Bezoekers mochten een kijkje nemen in de opvangruimtes, informatie inwinnen bij enkele dierenorganisaties, en allerlei inkoopjes doen van boeken en snuisterijen tot accessoires voor de huisdieren.

Van het asiel trokken de viervoeters en hun baasjes naar de Paramaribo Zoo. Daar werd Dierendag gevierd met kinderen en spelen. Verschillende milieu organisaties deden mee aan deze dag. Enkele bezoekers namen bloemen mee voor de dieren in gevangenschap.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May