Advocaat Vos: Nishayad is ontvoerd; soevereiniteit geschonden
05 Oct 2013, 00:00
foto


Advocaat Monique Vos die al jaren bezig is met de zaak van Nishayad (7) en zijn grootouders die het voogdij over hem hebben, is geschokt door het brute optreden van de vader die het kind van school heeft ontvoerd. De Surinaamse rechter heeft geweigerd om een vonnis van de Nederlandse rechtbank uit te voeren, omdat de zaak hier ook in behandeling is. Er zijn uitgebreide rapporten van kinderarts Arti Jessurun, Bureau Familie Rechtelijke Zaken en psycholoog Lilian Ferrier. Hieruit blijkt dat het kind ernstig getraumatiseerd was door ernstige mishandeling van zijn moeder door zijn vader.

Op grond van de voorlopige bewijzen heeft de rechter bevolen dat het kind hangende het geding aan de zorg van de grootouders wordt toevertrouwd. Tevens heeft de rechter de afgifte van Nishayad gelast, desnoods met de hulp van de politie. De grootouders hebben het voogdijschap in oktober 2010 aangevraagd. Zijn moeder is in Suriname gestorven aan inwendige kneuzingen en bloedingen. Vos zegt dat de moeder regelmatig ernstig werd mishandeld. Pas toen zij met vakantie naar Suriname was in 2010 kwamen de ouders achter de mishandelingen en trauma's. De wens van de moeder was dat Nishayad nooit meer onder toezicht van zijn vader zou komen, met wie zij samenwoonde in Nederland.

Voogdijschap grootouders
De grootouders hebben na het overlijden van de moeder voogdijschap aangevraagd van Nishayad. "De jongen die zeer getraumatiseerd was, begon weer op te leven en werd ondanks alle ellende in zijn jonge leven weer een vrolijk kind. Hij heeft steeds gezegd nooit meer naar zijn vader te willen. De vader mocht de jongen niet alleen zien als hij in Suriname was. En nu is het kind ontvoerd van school. Dit is een diepe schok voor de familie en alle betrokkenen", zegt Vos.

De advocaat heeft hemel en aarde bewogen om ervoor te zorgen dat de vader het land niet kan verlaten. Het heeft uren gekost voor iedereen begreep waar het om gaat. De procureur-generaal werd ook ingeschakeld. Intussen is aan de grensposten doorgegeven dat de vader het land niet mag verlaten met het kind. "We hopen dat hij niet via Frans-Guyana het land uit is", zegt Vos. Zij benadrukt dat het om een onrechtmatige daad gaat, want ook al is er een vonnis in Nederland, dat kan niet worden uitgevoerd zonder dat het is omgezet in een Surinaams vonnis.

Vonnis aangevochten
Vos zegt dat in Nederland een vonnis is waarbij is bepaald dat Nishayad toegewezen moet worden aan de vader. "De Nederlandse rechtbank heeft blijkbaar de zaak onvoldoende bestudeerd", zegt Vos. Er is beroep hiertegen aangetekend door de grootouders, maar het vonnis werd bevestigd. Hiertegen is bij de Hoge Raad in Nederland beroep aangetekend. Het vonnis van het Hof is uiteindelijk vernietigd en de zaak is terugverwezen. Onderzocht moet worden of de vader daadwerkelijk in staat is om gezag te kunnen uitoefenen. Deze zaak loopt nog in Nederland. In Suriname is hoger beroep aangetekend tegen de afwijzing van het voogdijschap. Vos zegt dat dit inhoudt dat de grootouders nog steeds belast zijn met de feitelijke verzorging. "De eerste beslissing blijft van kracht".

De advocaat van de grootouders zegt dat op slinkse wijze via Den Haag is meegewerkt dat de ambassade in Paramaribo een paspoort van het kind heeft verstrekt aan de vader. Een vonnis in Nederland uitgesproken kan niet zonder meer in Suriname worden uitgevoerd. De Surinaamse rechter heeft dit geweigerd zolang in hoger beroep in de voogdijzaak geen uitspraak hier is gedaan. De rechter hier is bezig met deze kwestie. Vos merkt op dat door het optreden de soevereiniteit van Suriname is geschonden. Zij benadrukt dat het om een zeer ernstige zaak gaat die traumatisch is voor het kind.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May