PSV: Neem geen genoegen met een 6 als je een 9 kunt halen
04 Oct 2013, 21:00
foto


De Progressieve Surinaamse Volkspartij (PSV) richt zich in verband met de start van het nieuwe schooljaar tot leerlingen, ouders, leerkrachten, de Overheid en de rest van de gemeenschap.

De vakantie is voorbij, de schooldeuren gingen weer open. Vele ouders zullen met verlangen naar dit moment hebben uitgezien. Niet alleen omdat het niet meeviel de kinderen zes weken lang recreatie en ontspanning te bezorgen, maar ook omdat ze via opvoeding en onderwijs de toekomst van hun kinderen veilig willen stellen. Zij zijn het immers die voor hun kinderen de voorwaarden moeten scheppen om later zelfstandig hun ‘struggle for life’, - strijd om het bestaan - aan te kunnen. En daarvoor is onderwijs een eerste vereiste.

Dat die zorg voor hun kinderen tegenwoordig geen eenvoudige opgave is, behoeft geen betoog. We hebben het al gehoord van verschillende moeders: “Dit jaar geen nieuwe uniformen. Daar is geen geld voor."
En of de kinderen blij waren dat de school weer zou beginnen? We hebben het hen gevraagd. Enkele antwoorden:
“Ja, want het is goed voor je ontwikkeling.”
Ja, ik ben blij, want we hebben vakantie, maar je moet iedere dag thuis blijven."
“Ja, laat de school maar gauw weer beginnen, ik zit me dood te vervelen."

Maar bijzonder verrassend was het antwoord van een negenjarige jongen die zei: “ Ja, ik ben blij, want ik mis mijn juffrouw.”
Dit antwoord mag zeker gezien worden als een hulde aan de niet bij name genoemde leerkracht. De liefde voor haar leerlingen heeft duidelijk weerklank gevonden in het hart van deze jongen.

Vol verwachting
De kinderen wilden weer naar school, en we zien hen weer lopen in hun keurig gestreken schooluniformen, op weg naar school, met boekentas op de rug, alleen of in groepjes, vrolijk babbelend met elkaar. Een prachtig gezicht. De bevoorrechten onder hen zullen wel met of zonder hun ouders naar het buitenland zijn geweest, maar voor de meesten was die luxe niet weggelegd. Ze konden hun vakantie door allerlei oorzaken niet ver buiten hun woonplaats doorbrengen, terwijl ze na hun inspanningen en ijver van het afgelopen jaar een prettige vakantie wel hadden verdiend.

Maar het nieuwe schooljaar is weer begonnen, want het leven gaat verder. En onze kinderen zien bij ieder nieuw schooljaar weer vol verwachting uit naar de nieuwe klas, de nieuwe leerkracht, de oude en nieuwe klasgenoten, de nieuwe vakken en leerboeken. Hopelijk worden ze niet in hun verwachtingen teleurgesteld en worden ze door gemotiveerde en liefdevolle leerkrachten weerbaar gemaakt voor de negatieve invloeden van hun omgeving.

Bijzondere taak
Want het moet worden gezegd: De jeugd maakt thans een moeilijke tijd door. Vele jongeren hebben geen weerstand kunnen bieden aan de verleidingen van onze tijd. Ze zijn op drift geraakt, gaan met de stroom mee en geven zich over aan drugs, vrije seks of criminaliteit. Algemeen aanvaarde waarden zijn verloren gegaan, normen zijn vervaagd. Helaas! Het is de plicht van ons allen om het getij te keren: ouders, regering, volksvertegenwoordigers, en leerkrachten. Er is nog hoop: We zien nog steeds veel positieve ontwikkelingen onder de jongeren, met jeugdleiders en sociale organisaties die zich inzetten voor de jeugd.

Aan de Overheid in het bijzonder de taak ervoor te zorgen dat dit schooljaar vlekkeloos verloopt, zonder stagnaties of problemen die de voortgang van ons onderwijs zouden kunnen verstoren. Zowel in Paramaribo als in de districten.
Aan onze leerlingen geven wij de volgende tips: Neem geen genoegen met een 5 ½ die tot een 6 kan worden afgerond, terwijl je een 8 of 9 zou kunnen halen. Help ook anderen in je klas, zodat niet alleen jij, maar de hele klas overgaat of voor het einddiploma slaagt. Laat de leus zijn: ‘Een voor allen, allen voor een!’ Houd de naam van je school hoog!

Aan de ouders zeggen wij: Toon steeds belangstelling voor de schoolprestaties van uw kinderen. Stimuleer en motiveer uw kinderen. Ze hebben uw steun nodig.
En aan de leerkrachten brengen wij in herinnering de bekende woorden van de Nederlandse pedagoog Jan Ligthart: “De hele opvoeding is een kwestie van liefde, wijsheid en geduld. En de laatste twee groeien waar de eerste heerst.”

Leerkrachten: U hebt de Bijbelse opdracht onze jeugd gewetensvol op te voeden, te sterken in het Godsvertrouwen, haar te vormen en hoop te geven voor de toekomst. Een verheven opdracht. Wij wensen u daarbij veel succes toe.

Aan al onze leerkrachten en leerlingen een gezegend schooljaar toegewenst!

Partijraad van de P.S.V.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May