Adhin: Geboden kansen maximaal benutten
30 Sep 2013, 20:00
foto
Minister Ashwin Adhin


Minister Ashwin Adhin van Onderwijs en Volksontwikkeling heeft in een rechtstreekse toespraak gewezen op de verantwoordelijkheid van eenieder die betrokken is bij het onderwijsproces. Op 1 oktober begint het nieuwe schooljaar met een aantal grote uitdagingen. Op de leerlingen en studenten doet de bewindsman het beroep om de geboden kansen maximaal te benutten.

De toespraak van de minister:
Leerlingen, studenten, leerkrachten, schoolleiders, en niet te vergeten ouders en verzorgers, dierbare landgenoten,

Een nieuw studiejaar staat voor de deur. We staan aan de vooravond van het studiejaar 2013-2014. Ik hoop dat jullie hebben mogen genieten van een welverdiende vakantie.
Laat mij bij de aanvang van het nieuwe studiejaar allereerst u allen bedanken voor uw bijdrage, inzet, ondersteuning en begrip het afgelopen studiejaar.
Het aanstaande studiejaar begint met een aantal uitdagingen voor het ministerie van Onderwijs en volksontwikkeling. De grootste uitdaging geldt echter voor onze scholieren en studenten. Jullie moeten namelijk de geboden kansen voor onderwijs en vorming maximaal benutten.
De afgelopen weken hebben mijn staf en ik ons gebogen over een zo goed mogelijke start van het nieuwe studiejaar. Er is aandacht geschonken aan de beschikbaarheid van bevoegde leerkrachten op alle niveaus, lokalen, meubilair, leermiddelen en faciliteiten op de verschillende scholen en instituten.
Het Minov heeft kosten noch moeite gespaard om derhalve in de vakantie extra registratiedagen in te lassen t.b.v. leerlingen en of studenten die nog niet waren verzekerd van een plek.
Dit komend studiejaar is een belangrijk jaar voor onderwijsverbetering en onderwijsvernieuwing. De vernieuwing van het onderwijs moet uiteindelijk leiden tot het verbeteren van de leerprestaties.

Basisonderwijs
Dit jaar staan wij zoals eerder aangehaald voor hele grote uitdagingen binnen ons onderwijs. Zo zal de hervorming en vernieuwing van ons basisonderwijs, zoals die al jaren door BEIP is ingezet, allereerst met alle relevante stakeholders een grondige evaluatie ondergaan.
Op basis van de geëvalueerde resultaten zal samen met de afdeling Curriculum Ontwikkeling worden nagegaan hoe de vernieuwing van ons basisonderwijs gefaseerd, praktisch, relevant en beheersbaar kan plaatsvinden. Verder zal gewerkt worden aan een verticale leerstofplanning om de breukvlakken tussen de verschillende niveaus en typen onderwijs weg te werken.
Het gaat hierbij om Curriculum Ontwikkeling vanaf de Basisschool tot de laatste klas van het Voortgezet onderwijs op seniorenniveau, dus de middelbare scholen.

Naschoolse opvang
Het beleid met betrekking tot het project naschoolse opvang dat in juni 2012 bij wijze van pilot is aangevangen, zal voortgang vinden en verder worden uitgebreid en aangepast. De naschoolse opvang krijgt een betere structuur wat inhoudt dat wij de tijd van 1-5 uur goed gaan invullen. De kinderen zullen op deskundige wijze begeleid en gevormd worden in allerlei aspecten die ze in het leven nodig hebben en voor hun verdere vorming van groot belang zullen zijn.
Het opzetten van schooltuinen is ook een belangrijk aspect hierbij. De jeugd moet al vroeg leren hoe zij zelf kunnen voorzien in hun voedselvoorziening door zelf hun eigen groente te kunnen verbouwen. Behalve de jeugd alvast te interesseren voor land- en tuinbouw is het ook de bedoeling dat zij bewust worden gemaakt van gezonde voeding. Middels een pilot op enkele scholen kan het Minov nagaan hoe dit zich kan ontwikkelen. Ook zal er aandacht worden besteed aan sport, spel en sociale vaardigheden van leerlingen.

Lokalenbouw
De bouwactiviteiten zullen landelijk worden voortgezet en worden opgevoerd. In oktober aanstaande worden de nieuwe scholen aan de Gitaarstraat, de Botromankistraat, de Noordpoolweg en de school voor Speciaal Onderwijs aan de Javaweg te Lelydorp opgeleverd en in gebruik genomen.
In het binnenland zullen voor het komende studiejaar 4 nieuwe openbare scholen geopend worden. Deze scholen zijn:
• Openbare school te Sinkampoe aan de Lijnweg Moengo.
Hier zijn 10 leslokalen en 11 leerkrachtenwoningen gebouwd.
• Openbare school aan de Ligoriweg te Albina.
Hier zijn 11 leslokalen en 8 leerkrachtenwoningen gebouwd.
• Openbare school te Nw.Aurora.
Hier gaat het om 8 leslokalen en 9 leerkrachtenwoningen die zijn gebouwd.
• Openbare school te Goejaba.
Hier gaat het om 13 leslokalen en 13 leerkrachtenwoningen die zijn gebouwd.
Voorts zijn er op diverse locaties in het land leslokalen neergezet. Er zal dit studiejaar een aanvang gemaakt worden met een nieuwe middelbare school te Saramacca. Met de bouw van meer leslokalen zullen ouders verzekerd zijn van een plek op een school voor hun kinderen.

Voortgegaan zal worden met verbetering en uitbreiding van onderwijsaccommodaties ten behoeve van een verbeterd leef- en werkklimaat. Het gaat in deze niet alleen om bouw en renovatie van dienstwoningen, maar ook Minov-kantoorruimtes en onderhoud van schoolterreinen en omrastering. Ook de bouw van een magazijn voor het onderdirectoraat Leermiddelen Productie en Distributie zal ter hand worden genomen. Hierdoor zal er voldoende opslagruimte zijn voor het meubilair alsook de nieuwe leermiddelen die in het kader van de onderwijsvernieuwing op alle niveaus zijn aangeschaft.

Voortgezet Onderwijs
Het IMEAO ondergaat ook een dusdanige herstructurering, zodat elke student een niveau kan kiezen dat voor hem of haar geschikt is. Er wordt in overleg met de arbeidsmarkt nagegaan hoe het curriculum kan worden afgestemd op de vraag van de markt. De bedoeling is dat een student meteen na het afstuderen ingezet kan worden op de werkvloer.

Een belangrijke ontwikkeling die ook het vermelden waard is, is de vernieuwing van het vak Natuurkunde op alle VWO scholen. Wij willen dat onze studenten op het gebied van Natuurkunde internationaal niet achterlopen, vooral als zij zullen participeren aan evenementen zoals de Natuurkunde Olympiade. Het is gebleken dat onze studenten onvoldoende practicumvaardigheden hebben. Op alle VWO scholen wordt er tenminste 1 goed practicumlokaal, met nieuwe bij de tijdse apparatuur ingericht.

Beroepsonderwijs
Dit schooljaar wordt het LBO (Lager Beroepsonderwijs) ingevoerd. Het LBO dat bestaat uit een A,- B,- en C-niveau, zal leerlingen opleiden tot assistent beroepsbeoefenaren in de gekozen studierichtingen met voldoende beroepsvormende- en algemeen vormende vakken zodat afgestudeerden zich verder kunnen ontplooien. Het LBGO, LTS en LHNO zullen worden afgebouwd. Vorig jaar is reeds een aanvang gemaakt met het afbouwen van ETS en EBO.
Het voornemen is om een 'demand driven' onderwijs in werking te brengen, dat wil zeggen dat er structureel samengewerkt zal worden met het bedrijfsleven en zal het onderwijs die vaardigheden afleveren die worden gevraagd door deze sector.

Het platform wordt opgezet waarbij de Overheid, het Bedrijfsleven tezamen met de Vakbeweging steeds zal kijken of het curriculum voldoet aan de vraag van de arbeidsmarkt. Afgestudeerden zullen een betere aansluiting vinden op het vervolgonderwijs en het bedrijfsleven. Ook bij de herstructurering van het LBO is de bedoeling dat zij geen problemen krijgen in het arbeidsproces en direct inzetbaar zijn.
Ook het speciaal onderwijs zal meer dan ooit de aandacht krijgen van het ministerie. Leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs zullen ook via een zij instroom de mogelijkheid krijgen naar het LBO.

Pedagogische Instituten
Om ervoor te zorgen dat onze leraren de vernieuwingen op adequate wijze toepassen, zal ook aan hun professionalisering worden gewerkt. Van leerkrachten wordt verwacht dat zij hun vakcompetenties op peil houden, waaronder de algemeen pedagogische- en vakdidactische competenties. Het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling is er terdege van bewust dat leerkrachten geprofessionaliseerd en gewaardeerd moeten worden. Vanuit de HRM-afdeling wordt een loopbaanontwikkelingsplan uitgezet waarbij leerkrachten zich kunnen omscholen, bijscholen en professionaliseren. Het Minov kent de verantwoordelijkheid en de uitdagingen waarvoor u als leerkracht staat en als minister van Onderwijs en Volksontwikkeling zal ik alles in het werk stellen voor uw verdere professionalisering op uw vakgebied.

Bureau Hoger Onderwijs en Accreditatie
Om structuur te brengen binnen het hoger Onderwijs zal er een bureau hoger onderwijs worden ingesteld. Ook de buitenlandse opleidingen zullen zich moeten registreren. Het is bekend dat er op dit niveau een wildgroei bestaat en wij streven naar een transparant en duidelijk beleid. In het verlengde hiervan zullen instituten meer dan ooit moeten werken aan de accreditatie van hun opleidingen. De bouw van een kantoor voor het Nationaal Orgaan voor Accreditatie (NOVA) is in dit kader van eminent belang en staat daarom ook hoog op onze prioriteitenlijst.

ICT in het onderwijs
Meer dan ooit gaat het Minov na op welke wijze ICT het best kan worden ingezet om het onderwijsrendement te verhogen. Met de focus op efficiëntie in management ontkomen wij niet aan de implementatie van ICT in het onderwijs.
Het is niet alleen belangrijk dat scholen en instituten worden voorzien van computerlokalen om kennis te maken met de computer, maar dat deze middelen ook gebruikt worden voor het onderwijsproces zelf. Wij gaan langzaam naar een systeem waarbij studentgegevens en schooldata in een systeem worden verwerkt dat actueel en toegankelijk is voor studenten, schoolleiders, leerkrachten, inspecteurs , ouders en andere bevoegden zodat niet alleen makkelijk de groei van de student gevolgd kan worden, maar ook vroegtijdig problemen op elk niveau herkend kunnen worden en beleid gemaakt kan worden op basis van de actuele informatie.

Cultuur
Ook dit jaar zal er heel veel aandacht geschonken worden aan cultuur. Surinames voorzitterschap van Unasur in 2013-2014 legt bijzondere verplichtingen op het directoraat Cultuur. Als prioriteit zal ondernemerschap binnen de creatieve industrie gestimuleerd worden ten einde deze sector zo min mogelijk afhankelijk te maken van de overheid.

Dierbare landgenoten, schoolleiders, leerkrachten en ouders.
We staan aan de vooravond van een nieuw studiejaar. Het studiejaar 2013-2014. De verschillende rapporten en programma's van de afgelopen jaren zullen aan een evaluatie worden onderworpen. Als minister van Onderwijs en Volksontwikkeling roep ik op, niet aan de kantlijn te staan, maar daar waar u van mening bent, dat u een bijdrage zou kunnen leveren aan ons onderwijs ten faveure van onze jeugd, dat ook te doen. Zoals in de voorgaande jaren tot uitdrukking is gebracht, staat het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling open, om met een ieder die daartoe een bijdrage zou kunnen leveren, verder te werken aan de verbetering van het onderwijs. Het Minov heeft de plicht om te ondersteunen bij de ontwikkeling van onze burgers, opdat wij die bijdrage kunnen leveren voor de totale ontwikkeling van ons geliefd Suriname.

Op de ouders wil ik een beroep doen, om ook de begeleiding van hun kind of kinderen nauwgezet ter hand te nemen en regelmatig contact met de school te onderhouden.
Ouders/verzorgers, laten wij onze kinderen en onze tieners zoveel mogelijk stimuleren om zich bezig te houden in sferen die een positief effect hebben op hun studie en vorming.

Leerkrachten, u kent uw verantwoordelijkheid. Gezien uw deskundigheid bent u in staat de student te begeleiden naar een hoger niveau. Stelt u zich open en vervul die rol als begeleider, coacher en motivator van studenten. Gezamenlijk moeten wij werken aan de vorming van studenten.

Rest mij u allen nogmaals te bedanken voor uw bijdrage in het afgelopen studiejaar en alle leerlingen en studenten een vruchtbaar en succesvol studiejaar toe te wensen.
Ik spreek de hoop uit dat de studieprestaties naar tevredenheid van ons allen mogen zijn in het nieuw schooljaar.

Ik dank u!
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May