Geen borgtocht voor verdachte Muntslag
27 Sep 2013, 08:38
foto
Edmund Quincy Muntslag wordt begeleid naar de rechtszaal in Trinidad. (Foto: Anisto Alves)


Voorlopig blijft Edmund Quincy Muntslag in de gevangenis op Trinidad en Tobago. Rechter Marcia Ayers-Caesar zal op 11 oktober beslissen of hij op borgtocht vrijkomt.

Muntslag wordt door de Verenigde Staten van Amerika (VSA) beschuldigd van samenzwering met Dino Bouterse om tien kilo cocaïne te smokkelen in dat land. Hij is gisteren verschenen voor rechter Ayers-Caesar. Ze heeft gedurende 40 minuten de argumenten van de aanklagers en de advocaten aangehoord.
Advocaat Keith Scotland die de 29-jarige Surinamer bijstaat heeft het verzoek gedaan zijn cliënt op borgtocht vrij te laten. De verdediging zei dat Muntslag sterke banden heeft in Trinidad waar ook zijn familie onder wie zijn moeder, een tante en zijn vrouw Jessica, zit.

Scotland heeft aangehaald dat zijn cliënt legaal naar Trinidad is gereisd en werd gearresteerd toen hij aan het winkelen was voor zijn vijfjarige zoon in Trincity Mall. Scotland zei dat zijn cliënt wordt beschuldigd van een misdaad die vrijlating op borgtocht toelaat in zowel de VSA als op Trinidad. Hij merkte op dat het paspoort van zijn cliënt in bewaring is van de politie en er dus geen sprake is van vluchtrisico, schrijft de Trinidad Express over deze rechtszaak.

Vreemdeling
De advocaat citeerde uit artikel 12:2 van de Uitleveringswet en artikel 4B van de Bail Act om zijn argument te ondersteunen dat zijn cliënt, hoewel een vreemdeling, recht had op borgtocht. Scotland wees erop dat zijn cliënt een verblijf van zes maanden in Trinidad heeft gehad en dat zijn motieven niet ondoorzichtig waren toen hij het land binnenkwam.

Hij zei dat de Trinidadiaanse staat geen juridische en feitelijke grondslag heeft gepresenteerd dat zijn cliënt niet zou verschijnen in de rechtbank als hij op borgtocht wordt vrijgelaten of dat hij een strafbaar feit zou plegen of dat hij zich met getuigen zou ophouden. Scotland wees de rechter erop dat zijn cliënt een vreemdeling was die nauwelijks Engels kan spreken en dat hij zou worden teruggezonden naar mede celgenoten met wie hij niet kan communiceren.

Speciale categorie
In reactie daarop zei speciaal benoemde gevolmachtigde Jagdeo Singh, die als vertegenwoordiger van de VSA in de kwestie is aangesteld, dat uitleveringszaken van bijzondere aard zijn en de grondslag voor het verlenen van borgtocht in reguliere zaken, in deze niet van toepassing is.

Singh zei dat uitleveringen moeten worden geplaatst in een speciale categorie waarbij wordt gehandeld met uiterste voorzichtigheid. Hij voegde eraan toe dat het bevel voor de arrestatie van Muntslag "riekt naar internationale drugssmokkel.” Hij verwees daarbij naar de documentatie over deze zaak, nationaal en internationaal, waar sprake zou zijn van vermoedens dat geld afkomstig is uit opbrengsten van de drugssmokkel.

Verdragen met andere landen moeten worden overwogen bij de beslissing om Muntslag op borgtocht vrij te laten, zei Khan die samen met 4 anderen de VSA vertegenwoordigde. Hij wees erop dat Scotland geen bewijs heeft geleverd van een adres en eventuele banden van zijn cliënt met Trinidad. Scotland antwoordde snel en zei dat Muntslag een Caricom-lid was en Trinidad ook een plicht had als Caricom staat.

Tijdens het rechtsverhoor gisteren was er geen vertaler beschikbaar voor Muntslag die nauwelijks Engels kon spreken. Singh zei dat hij contact had opgenomen met zowel de Surinaamse als Nederlandse ambassade, maar dat niemand beschikbaar was. Hij hoopt dat er een vertaler zal zijn in de rechtszaal wanneer de zaak opnieuw voorgaat op 11 oktober.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May