Fransen brengen informatie kuststreek in kaart
27 Sep 2013, 00:00
foto
De 'Borda' aangemeerd bij de SMS pier. (Foto: René Gompers)


Aan de SMS pier ligt een schip van de Franse marine aangemeerd. De 'Borda' is drie weken lang bezig geweest om hydrografische informatie te verzamelen langs de kust van Frans-Guyana. In het weekend vertrekt het vaartuig naar de monding van de Marowijne rivier om zijn missie te vervolgen.

De Borda is al drie weken bezig langs de kust van Frans-Guyana. Een deel van de kustlijn is sinds 1936 niet bijgewerkt. Met moderne apparatuur aan boord wordt er informatie verzameld over de diepte, het getij, de stroming en bodemgesteldheid langs die bewuste strook, legt het hoofd van het 'survey' team, Julien Smeeckaert, uit. "Die toepassing van de verzamelde informatie is heel breed. Vissers, schepen en overheden hebben er veel baat bij." Het schip telt 43 bemanningsleden onder wie twaalf hydrografische specialisten.

Ook Suriname levert aandeel
Het schip is niet alleen voor rust aangemeerd, maar ook om informatie te verzamelen voor de volgende opdracht. Gewerkt zal worden aan het bepalen van de juiste grenslijn op de Marowijnerivier. Met behulp van satellietbeelden, en een team op het land zal de 'Borda' aan de hand van internationale reglementen, punten zoeken om uiteindelijk de juiste positie van de grens te bepalen. De punten worden bepaald op het Frans-Guyanees en Surinaams grondgebied. Er zal tot 40 kilometer stroomopwaarts getrokken worden. Het resultaat en het ruwe materiaal van het proces zal gedeeld worden met de Surinaamse overheid, vertelt kapitein Olivier Poullain. "De zaak zal op diplomatiek niveau verder besproken worden. "Wij zorgen voor de informatie die op een wetenschappelijke manier verzameld wordt."

John Kolader, voorzitter van de Nationale Grenscommissie, merkt op dat de missie het resultaat is van gemaakte afspraken. "De communicatie met de Fransen loopt bijzonder goed. We hadden afgesproken dat de grensbepaling wetenschappelijk zou geschieden. Ook wij gaan hierin ons deel doen." De Nationale Grenscommissie is eerder dit jaar geïnstalleerd met als doel duidelijkheid te brengen in de grenskwesties tussen Suriname, Guyana en Frans-Guyana.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May