Bousaid: Aanscherping macro-economische monitoring vereist
26 Sep 2013, 00:00
foto


Suriname zou in de komende periode kunnen profiteren van het geleidelijk ontluikend herstel van de wereldeconomie. Echter gaat dat samen met een beleid dat zich richt op het simultaan waarborgen van de macro-economische stabiliteit en het bevorderen van de algemene bedrijvigheid.

Concreet betekent dat volgens Hakrinbank-directeur Jim Bousaid dat de regering een weloverwogen budgettair en monetair beleid wordt gevoerd. Zo moet het sociaal programma van de overheid worden ingebed in een verantwoord financieel kader. “De monetaire autoriteiten dienen ervoor te waken dat de Surinaamse economie niet oververhit raakt door een expansief begrotingsbeleid en een accommoderende monetaire politiek, wat ook spanning kan veroorzaken op de vreemde valutamarkt,” schrijft Bousaid in het halfjaar verslag van de bank.

Hij vindt het noodzakelijk dat de macro-economische monitoring wordt aangescherpt. Private actoren moeten een extra impuls geven aan de bedrijfsdynamiek en diverse kostencomponenten, waaronder lonen, in toom moeten houden. Als aan deze vereisten wordt voldaan, ziet de bankdirecteur de macro-economische stabiliteit behouden.

Uitgavenbeleid overheid
Bousaid maakt zijn opmerkingen aan de hand van onder andere het uitgavenbeleid van de overheid. “Het uitgavenbeleid van de overheid bleef expansief. Gedurende de eerste 4 maanden van 2013 waren haar uitgaven significant groter dan haar inkomsten.” Het kastekort schoot in het eerste halfjaar naar SRD 353 miljoen. De overheid heeft dit tekort grotendeels kunnen financieren met tegoeden bij de Centrale Bank van Suriname. Ook heeft zij een beroep gedaan op andere binnenlandse financieringsbronnen, waaronder de commerciële banken. Ofschoon de nominale overheidsschuld is toegenomen, is zij ruim onder het wettelijk toegestane plafond van 60% van het bbp gebleven.

Binnenlandse financieringstransacties hebben voor SRD 720 miljoen bijgedragen aan de groei van de liquiditeitenmassa. 58% van dit bedrag is voor rekening van de overheid. De private sector zorgde voor de rest. Het eerste halfjaar laat ook een verzwakte betalingsbalans zien. Bousaid legt uit dat deze verzwakking tot uitdrukking kwam in een tekort op de lopende rekening en een daling van het netto buitenlands actief van de geldscheppende banken met SRD 612 miljoen. De internationale reserves die daar onderdeel van vormen krompen met zo’n 17% tot US$ 832 miljoen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May