NH: Aluminiumprijs neemt 10% toe in 2014
25 Sep 2013, 19:30
foto


Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) verwacht dat de aluminiumprijs komend jaar met 10% zal toenemen. Het bedrag van gemiddeld US$ 1,955 per ton zal in 2014 stijgen naar ongeveer US$ 2,148. Dit staat in de ontwerpbegroting die op 30 september door president Desi Bouterse zal worden aangeboden aan De Nationale Assemblee.

NH stelt dat de neerwaartse trend van de aluminiumprijs op de internationale markt ertoe geleid heeft dat de multinationals in deze branche maatregelen hebben afgekondigd. Het aanbod van relatief duur geproduceerde aluminium zal worden verminderd. "De maatregelen in combinatie met de toenemende vraag naar aluminium vanuit China, zou niet alleen de concurrentiepositie van deze multinationals moeten verbeteren, maar zou ook de prijs van aluminium omhoog moeten stuwen", stelt NH.

Sleutelfactoren
In de begroting van dit ministerie wordt meegedeeld dat kapitaalintensieve projecten vooruit geschoven worden. In Suriname wordt het Nassau bauxietproject door de Alcoa periodiek geëvalueerd en gehouden tegen het licht van de ontwikkelingen op de internationale aluminiummarkt. NH deelt mee dat door de Suralco een plan ter optimalisatie van de Paranam aluinaarde raffinaderij wordt voorbereid.

"De economisch winbare bauxietvoorraden en de energiekosten zijn sleutelfactoren in dit optimalisatieproces. Het resultaat van dit plan zal bepalend zijn voor het productieniveau van de aluinaardeplant in 2014", zegt NH. Het streven is om de productie te Paranam niet verder omlaag te brengen. In juli vorig jaar werd de productie in een periode van vijf jaar voor de tweede maal gereduceerd met 500 ton per dag. Er wordt ongeveer 3000 ton per dag verwerkt te Paranam.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May