'The Dragons' gebelgd over VHP Lachmon Memorial
23 Sep 2013, 05:00
foto
Marcel Oostburg (links) bij de afsluiting van het vierde Mr. Jagernath Lachmon toernooi. Hierbij waren ook aanwezig de zoon van de overleden politicus Dew en VHP-topper Sharmila Mansaram.


Damvereniging 'The Dragons' is verontwaardigd en gebelgd over het initiatief van de VHP om een Jagernath Lachmon Memorial Sport Toernooi te introduceren. De Vereniging van Straatdammers organiseert sinds 2008 een sporttoernooi dat vernoemd is naar de politicus. Secretaris en woordvoerder van 'The Dragons' Marcel Oostburg, toog met wisseltrofeeën en fotomateriaal naar de redactie van Starnieuws om zijn verhaal te staven.

"Men doet voorkomen alsof het toernooi uniek is en voor het eerst gehouden wordt", merkt Oostburg op. "Met toestemming van Fawziya Lachmon, nu wijlen, hebben we het toernooi naar de politicus genoemd. We hebben al vier toernooien achter de rug. Elke keer was de VHP en een familielid van Lachmon aanwezig bij de opening- en sluitingsceremonie. Het is zelfs eens gehouden in de 'Olifant'. Daarom kan ik me niet voorstellen dat de VHP dit niet weet."

Niet hetzelfde
VHP-topper Asiskumar Gajadien, coördinator van het toernooi, met deze kwestie geconfronteerd, zegt aan Starnieuws dat hij hierover gesproken heeft met Oostburg. Volgens Gajadien kunnen meerdere personen of organisaties een memorial toernooi organiseren. "Wij houden een inter-districten toernooi met diverse sportonderdelen. Volgend jaar willen wij ook voorrondes houden. De damvereniging houdt een 'open toernooi' in Paramaribo. Maar wij willen best samenwerking. Ik heb een commissielid gevraagd om de heer Oostburg te vragen om het onderdeel dammen te coördineren", zegt Gajadien.

'The Dragons' organiseert naast de 'Jagernath Lachmon Open' ook de 'Johan Adolf Pengel Open, de 'Fred Derby Open' en de 'Uitgaanscentrum Open'. "De toernooien hebben we vernoemd naar deze politici om hun gedachtegoed in ere te houden" legt Oostburg uit. Tussen 2010 en 2012 was het stil rond de damvereniging en werden er geen toernooien georganiseerd. Dit jaar hebben de straatdammers de draad weer opgepakt en hebben ze ondertussen de vijfde Johan Adolf Pengel Open achter de rug. "Terwijl we bezig zijn met een datum vaststellen voor Lachmon worden we hiermee geconfronteerd. Dit is gewoon plagiaat. Hoe verder met ons toernooi?" vraagt Oostburg zich af. Gajadien zegt dat hier geen sprake is van plagiaat. Aan Oostburg is in elk geval alle ondersteuning toegezegd voor zijn toernooi.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May