Blijdschap over het proefdraaien van cassavefabriek
22 Sep 2013, 05:00
foto
Norma Sabajo uit Matta is blij dat haar gebeden verhoord zijn. Zij heeft zaterdag cassave geleverd aan de fabriek.


Cassavetelers zijn blij dat de Innovative Agro Processing Industries (IAP) is opgestart. Norma Sabajo en Stephanus Krak uit Matta hebben hun product zaterdag geleverd aan de fabriek in Para. "Ik heb God elke dag gebeden dat het zover mocht komen dat de fabriek ging draaien. Wij hebben onze hoop gevestigd hierop. Eindelijk is het zover dat we onze cassave hebben kunnen leveren", zegt Sabajo. Het bedrijf heeft een eerste lijn opgestart en draait proef.

Krak is gelukkig dat hij de cassave heeft kunnen leveren aan IAP. "Dit betekent heel veel voor ons. Wij zullen nu door blijven planten", zegt Krak. De boeren zeggen dat ze lang hebben gewacht op dit moment. Gedacht was dat de fabriek eerder in productie zou zijn. Aandeelhouder en initiatiefnemer Robert Power belooft dat hij het goed zal maken met de boeren die zich geregistreerd hebben. Hij geeft aan dat het om een grote operatie gaat en zaken kunnen anders lopen dan gepland. Maar nu is alles in orde en de productie van de boeren zal worden opgekocht.

Blij met ontwikkeling
Assembleelid Mahinder Jogi (Nieuw Front/VHP) die het project in Saramacca heeft gecoördineerd, zegt aan Starnieuws dat hij blij is met deze ontwikkeling. "Veel boeren hebben de training gevolgd en hebben enthousiast geplant. Zij zitten met hun productie en hebben niks meer gehoord van de initiatiefnemers", merkt Jogi op. Hij haalt aan dat Power ook steeds aanwezig was bij de trainingen. De boeren is alle hoop gegeven.

"Het zou goed zijn om iemand aan te stellen in Saramacca die een aanspreekpunt is voor de boeren. De leiding van het bedrijf moet de boeren persoonlijk uitleggen wat er verder gaat gebeuren, want het vertrouwen moet worden hersteld. Als de fabriek draait, zullen veel boeren geholpen kunnen worden", stelt Jogi. Hij hoopt dat er goede afspraken met de mensen gemaakt worden, waardoor iedereen precies weet hoe hij ervoor staat.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May