Nutsvoorzieningen Kwamalasamutu en Sipaliwini gebrekkig
21 Sep 2013, 04:00
foto
Kapitein Euka van het dorp Sipaliwini toont Minister Hok waar er water wordt gehaald om te baden en drinken. (Foto: voorlichting NH)


Vervuild water in Kwamalasamutu heeft vaker geleid tot gevallen van diarree. Voor de ouderen in het dorp is het moeilijk om naar de rivier te gaan voor het halen van bad- en drinkwater. De aanwezige waterpomp voldoet niet. In het dorp Sipaliwini ontbreekt het aan elke vorm van watervoorziening. Er wordt water uit de kreek gehaald die op enkele honderden meters van het dorp ligt.

Minister Jim Hok van natuurlijke Bronnen (NH) heeft zich deze week persoonlijk georiënteerd op de aanwezigheid van nutsvoorzieningen in de dorpen Kwamalasamutu en Sipaliwini in het Zuidwesten van Suriname. Wat betreft de watervoorziening trof hij geen rooskleurige situatie aan. De elektriciteitsvoorziening vertoonde een beter beeld. Kwamalasamutu heeft zich ontwikkeld tot een modeldorp waarin een goede balans wordt gevonden tussen zonne-energie en lichtmotor, zegt de voorlichting van NH.

Putwater
Granman Songo Alalaparoe van Kwamalasamutu stelde het bezoek van de minister op prijs. Zelf legde hij de nadruk op gezond en voldoende drinkwater. De watervoorziening geschiedt op dit moment vanuit een ‘vergaarbak in de grond’. Een waterpomp zorgt ervoor dat de bewoners via de aanwezige erfkranen water kunnen opslaan. De pomp is niet krachtig genoeg om de centraal aanwezige opslagtanks, die op een verhoging zijn aangebracht, te vullen. Volgens de granman zal een watertoren de distributieproblemen helpen oplossen.

Kapitein Euka van het dorp Sipaliwini gaf Hok een rondleiding. In dit dorp heeft de dorpsleiding kortgeleden een vijf meter diepe put laten graven. Het is nog niet duidelijk hoe deze put zich in de huidige droge tijd zal gedragen. Minister Hok zegde in elk geval zijn medewerking toe om naar een oplossing te werken, ook op het gebied van elektriciteitsvoorziening, die op dit moment daar volledig ontbreekt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May