Personeelsbond ABS voerde vandaag prikactie
19 Sep 2013, 16:45
foto


De personeelsbond van het Algemeen Bureau voor Statistiek (ABS) heeft vandaag een prikactie uitgevoerd. De werknemers hebben om 11.00 uur vanmorgen de werkplek verlaten. De reden van deze actie is volgens bondsvoorzitter Roy Adama, de grote ontevredenheid onder de werknemers over het uitblijven van de invoering van stichtingssalarissen.

Het merendeel van het personeel heeft enkele jaren terug ingestemd mee te gaan met de transformatie van het ABS van een overheidskantoor naar een stichting. Bij de transformatie zouden er ook stichtingssalarissen worden ingevoerd. De prikactie van het personeel is vooraf aangekondigd en schriftelijk bekendgemaakt aan de directie van het ABS. Aangegeven wordt dat de werknemers zich op vrijdag 20 september 2013 op de gebruikelijke tijden weer op de werkplek zullen aanmelden.

Toezegging
De ontevredenheid van de werknemers is gevoed, nadat minister Adelien Wijnerman van Financiën op 13 juni 2013 de toezegging heeft gedaan een voorstel te zullen doen aan de raad van ministers. In dit voorstel zou de ingangsdatum van de stichtingssalarissen worden vastgesteld op 1 januari 2010 in plaats van 1 oktober 2012. De werknemers hebben hierover niets meer vernomen.

Op 1 juni 2013 zijn de CAO-voorstellen voor 2013 ingediend bij de directie. Op verzoek van de directie heeft de vakbond enkele punten schriftelijk onderbouwd. Dat gebeurde op 5 augustus. Tot nu toe heeft het bestuur van de vakorganisatie niet vernomen hoe de gesprekken verder moeten verlopen. In de brief aan de directie wordt aangegeven dat het belang van de ABS-werknemers wordt vertraagd en geen plaats krijgt op de agenda van de directie en de minister van Financiën. “Met de actie van vandaag wordt geëist dat het belang van de werknemers een behoorlijke plaats krijgt op de agenda”, zegt Adama.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May