Brazilianen ruim 3 maal meer dan ABS-census cijfer
11 Sep 2013, 06:00
foto


Het totaal aantal van 5,027 Braziliaanse immigranten dat volgens de uitkomst van de achtste volkstelling in Suriname woont, wordt sterk in twijfel getrokken. Hoewel het Algemeen Bureau voor de statistiek (ABS) aangeeft dat verwacht mag worden dat het cijfer hoger zou kunnen liggen, blijkt dat het aantal Brazilianen in Suriname tenminste driemaal meer moet zijn.

“Ik ben er zeker van dat het ABS niet heeft geteld in de gebieden waar wij tijdens de ordening Brazilianen hebben aangetroffen”, zegt manager Gerold Dompig van de commissie Ordening Goudsector. Alleen al de cijfers van deze commissie in de tot nu toe geordende goudvelden, brengt het aantal Brazilianen op ruim 7000.
Dompig zegt dat het aantal Brazilianen in de goudvelden met een Surinaamse nationaliteit, relatief te verwaarlozen is. “Deze mensen kiezen er niet makkelijk voor, misschien hebben we een 100-tal aangetroffen. De rest heeft de Braziliaanse nationaliteit”, zegt Dompig die ook zijn vraagtekens heeft bij de cijfers van de census.

Verder onderzoek nodig
“Alleen al in Benzdorp wonen er 3100 Brazilianen”, zegt Dompig op basis van harde gegevens. Hij vraagt zich ook af hoe makkelijk of moeilijk het moet zijn om deze specifieke groep vreemdelingen in een census betrouwbaar in cijfers uit te drukken, omdat de meesten van hen geen papieren met persoonsgegevens bij zich hebben. “Wij noemen ze de ‘not documented persons”, zegt Dompig. Deze gegevens uit de ordening en een geschat aantal van nog eens 2000 in nog niet geordende gebieden zoals het Nassau gebied, plus Brazilianen die wonen in Paramaribo, brengt Dompig tot een minimaal totaal van meer dan 12.000.

“Maar dan is deze schatting van mij het minimale dat ik kan maken”, zegt Dompig. Ik denk haast dat het ABS alleen de Brazilianen in Paramaribo heeft geteld”. De consulaire afdeling van de Braziliaanse ambassade, heeft ook twijfels over de gepubliceerde cijfers van het ABS. Officiële cijfers zijn er niet. De afdeling is wel bereid dat verder uit te zoeken. Tot 2009 waren er officieel 11.000 personen geregistreerd met de Braziliaanse nationaliteit. De ambassade vindt deze cijfers echter te oud om die nu van toepassing te laten zijn. Er is geen goede administratie van wie komt, wie gaat en waar ze naar toegaan.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May