Miskin: Arbeidsmarkt is aan het veranderen
09 Sep 2013, 06:00
foto
Minister Michael Miskin


Dit jaar hebben tot nu toe 808 buitenlanders toestemming gekregen om in Suriname te werken. 32 aanvragen zijn afgewezen. Minister Michael Miskin (Arbeid, Technologische ontwikkeling en Milieu) zegt aan Starnieuws dat de arbeidersmarkt behoorlijk aan het veranderen is. Er komen steeds meer buitenlanders op de markt vanuit verschillende landen. Door het vrij verkeer van personen uit de Caricom zijn er voor diverse beroepen geen werkvergunning nodig.

De meeste mensen met een buitenlandse nationaliteit zitten in de mijnbouwsector, constructie en visserij. Dit jaar is aan 137 Nederlanders, 116 Chinezen en 102 Filippijnen (technici voor zwaar materieel en auto-montage) een werkvergunning verstrekt. Hoog scoren ook de Guyanezen met 91. Ook tachtig Vietnamese arbeiders (visserij en constructie) vallen op.

De aanvragen moeten door werkgevers gedaan worden, ondersteund door een handtekening van de persoon om wie het gaat. Indien de verzoeken voldoen aan de voorwaarden, wordt er een werkvergunning verstrekt. Bij de beoordeling van een werkvergunning wordt er gelet op de beschikbaarheid van Surinaamse arbeidskrachten voor de invulling van de functie en het beroep. De duur van het verblijf en de mate van inburgering van de vreemdeling spelen ook een rol. Er wordt ook gekeken naar de mate waarin de vreemdeling voldoet aan de vereisten voor de invulling van de functie.

U kunt een overzicht van de werkgunningen die verstrekt zijn door ATM hier downloaden.
pdf-icon.gif arbeidsmarkt.pdf                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May