Protesten verstoren viering onafhankelijkheidsdag Brazilië
08 Sep 2013, 12:00
foto
In Brazilië zijn mensen weer de straat opgegaan om te protesteren tegen corruptie en voor sociale rechtvaardigheid. (Foto: AFP)


Demonstranten in Brazilië hebben de viering van Onafhankelijkheidsdag verstoord. Ze eisen betere openbare diensten en willen dat er een einde komt aan corruptie.

Ongeveer 200 demonstranten in Rio de Janeiro hebben de traditionele militaire parade op 7 september onderbroken. Ze riepen anti-overheidsleuzen. Er waren botsingen met de politie die met traangas heeft gegooid en tientallen mensen heeft gearresteerd.

Ook in de hoofdstad Brasilia waar president Dilma Rousseff een toespraak gaf, waren er botsingen. Rousseff zei dat er “nog steeds veel moet gebeuren” in Brazilië, “er moeten dringende problemen worden aangepakt en de bevolking heeft recht om veranderingen te eisen.” Maar ze stelde dat het land “als nooit te voren is vooruitgegaan in de afgelopen jaren.”

Buitensporig geweld
De officiële ceremonie is zonder incidenten voortgezet, maar honderden demonstranten botsten later met de politie buiten het Congresgebouw. Ze hebben ook geprobeerd hun stem te laten horen buiten de Mane Garrincha stadion. Het Braziliaanse voetbalelftal speelde er een vriendschappelijke wedstrijd met Australië.

De politie heeft de demonstranten verhinderd het stadion te naderen. Toen de politie de mars stopte, werden de demonstranten gewelddadig. Er zijn ongeveer 50 aanhoudingen gepleegd. Veel demonstranten beschuldigden de politie van het gebruik van buitensporig geweld.

De activisten hadden sociale media gebruikt om op te roepen tot de protesten in meer dan 150 steden. De meeste zijn vreedzaam verlopen, maar er waren confrontaties in een aantal provincies, waaronder in Fortaleza en Curitiba. In de grootste stad van Brazilië, Sao Paulo, hebben volgens de politie ongeveer 2000 mensen deelgenomen aan een protestmars voor sociale rechtvaardigheid.

Protesten juni
In juni was Brazilië al het toneel van een grote golf van protesten, in aanloop naar de organisatie van de Confederations Cup voetbalwedstrijden. Aanvankelijk eisten demonstranten dat een tariefsverhoging van de bus en metro diensten werd ingetrokken .

Maar de demonstraties groeiden uit tot een veel grotere beweging tegen corruptie en buitensporige uitgaven bij de voorbereidingen van de Wereldkampioenschappen voetbal en de Olympische Spelen van 2016 , die Rio zal organiseren.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May