Oud-directeur Paramaribo Zoo overleden
02 Sep 2013, 18:00
foto
Fishnudath Toelsie


Fishnudath Toelsie die bijkans 40 jaren zijn krachten heeft gegeven aan de Paramaribo Zoo, voorheen Stichting Dierentuin Suriname, is zondag vrij plotseling overleden. Hij is vanmorgen gecremeerd op het Oedraisingh Varma crematieoord te Weg naar Zee.

Toelsie was vanaf 1970 het gezicht van de Surinaamse Dierentuin. Hij begon als dierenverzorger en heeft zich door hard werken en bijscholing opgewerkt tot beheerder. Hij werd later de directeur van de huidige Paramaribo Zoo. Toelsie stond bekend om zijn passie voor de dieren waar hij zich persoonlijk verantwoordelijk voor voelde. Hij kende geen zon- en feestdagen gedurende zijn jaren bij de Zoo. De jaren ’80 waren bijzonder zware jaren voor de Surinaamse Dierentuin. Financiële problemen brachten de dierentuin aan de rand van de afgrond. Door inventiviteit en de steun van andere dierenliefhebbers, gelukte het om de dierentuin te behouden voor de Surinaamse samenleving.

Een van de hoogtepunten in zijn carrière was het samenwerkingsverbond met dierentuin Blijdorp. Ook op cultureel gebied was Toelsie heel actief. Hij was liefhebber van de bhaitak ghana en bespeelde zelf het harmonium. Van zijn hand zijn bekend de toneelstukken Lalarookh en Bhakte Prahlad. Hij was een fervente hengelaar. Toelsie was zondag in de vroege uren op weg naar het visgat, toen het noodlot toesloeg.

Hulpvaardige man
Zoon Jerry Toelsie beschrijft zijn vader als een vrolijke en hulpvaardige man. “Hij vond studeren heel belangrijk en heeft er alles aan gedaan dat zijn kinderen hun studie konden afronden. We zullen onze vader nimmer kunnen vergeten.” Ook de bewoners van de kampong, de Cultuurtuin, zullen ‘baas Toelsie’ missen. Hij hield ervan om in de ochtend een wandeling te maken in de kampong en was er dan ook een sterke sociale band met de bewoners.

In 2007 ging Toelsie met pensioen en toch bleef hij op zijn eigen manier verbonden met de Paramaribo Zoo. Ofschoon hij nimmer die waardering heeft gehad die hij verdiende, is Toelsie nimmer bij de pakken blijven neerzitten. Als vogelliefhebber pakte hij op gegeven moment zijn hobby om vogelkooien te maken weer op. Geheel volgens zijn laatste wens, heeft zijn uitvaart zo snel als mogelijk plaatsgevonden. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. Op 1 oktober zou hij zijn 76ste jaardag herdenken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May