DNA akkoord met extra SRD 308 miljoen voor salarissen
30 Aug 2013, 22:55
foto
De oppositie loopt weg uit de vergaderzaal.


Met 27 stemmen vóór en 1 tegen, van DOE-fractieleider Carl Breeveld, heeft De Nationale Assemblee vanavond goedgekeurd dat de regering SRD 308 miljoen extra mag uitgeven aan ambtenarensalarissen van dertien ministeries. Minister Adelien Wijnerman van Financiën die vandaag in een marathonvergadering samen met enkele ministers de suppletoire begrotingen verdedigde, heeft felle kritiek moeten aanhoren van de oppositie.

"Dit is soep met balletjes", wond de Nieuw Front fractieleider Radjkoemar Randjietsingh zich flink op. Zijn fractiegenoot Chandrikapersad Santokhi verweet de coalitie ervan de regering het gevoel te geven dat die zonder verantwoording af te leggen, automatisch goedkeuring kan krijgen van het parlement. "Ik schaam me", zei Arthur Tjin-A-Tsoi (NPS). Hij wees op de vele fouten die zijn blijven staan door haastwerk. "Dit is misleiding", dikte Asiskumar Gajadien (VHP) aan. Ook Winston Jessurun (DA'91) en Guno Castelen (SPA) hadden kritiek op de suppletoire begroting. BEP-fractieleider Ronny Asabina wees op het niet halen van beleidsdoelen.

Coalitie bleef rustig
De coalitie heeft in de debatten weinig woorden besteed en zich op het standpunt gesteld dat zij de suppletoire begrotingen heeft aangepast in de parlementaire commissies. De coalitieleden staan achter het beleid van de regering en geven goedkeuring aan de suppletoire begrotingen, omdat daarmee het salaris van de ambtenaren veilig wordt gesteld. Wat de kritiek van de oppositie ook mocht zijn, de coalitie heeft steeds op dit punt gehamerd.

Toen de stemming aanbrak liep de oppositie, op Breeveld na, uit de zaal. Aan het eind van de vergadering zei coalitiefractieleider Ricardo Panka dan ook dat de oppositie in feite niet wil dat de salarissen van de ambtenaren worden uitbetaald. Breeveld die tegen de suppletoire begrotingen heeft gestemd, zegt dat er geen duidelijke antwoorden zijn gegeven door de regering. “Het doet me wel wat. Er zouden concrete stappen genomen moeten worden in de manier waarop zaken toegaan in het ambtenarenapparaat. Er zijn geen antwoorden gegeven en is er geen transparantie.

De ministers Wijnerman, Edward Belfort die waarneemt op Defensie en Rabin Parmessar van Openbare werken, hebben aangegeven dat de extra personele kosten op de ministeries te maken hebben met de 10 procent salarisverhoging. Dit is in december vorig jaar goedgekeurd en is met terugwerkende kracht betaald. Belfort zegt dat daarnaast bij Defensie er nieuwe afspraken zijn gemaakt over toelagen voor militairen, waardoor de personele kosten omhoog zijn gegaan.

Geen samenhangend beleid
De oppositie heeft in een motie, die overigens werd weggestemd, er op aangedrongen dat de regering de suppletoire begrotingen terugneemt en komt met begrotingen die een meer samenhangend beleid weergeven. Een die garanties biedt voor een betere leefbaarheid voor het volk en een gezonde monetaire en financiële ontwikkeling geeft voor het land. De oppositie vindt dat de staatsinkomsten in 2010 tot 2012 substantieel zijn gestegen. De staatsschuld is met 28 procent gestegen. De monetaire reserve in de periode januari 2013 tot juni 2013 is afgenomen met 20 procent, waarbij de goudvoorraad werd teruggebracht met 54 procent in dezelfde periode. Dit alles zonder dat bekend is gemaakt aan wie de vreemde valuta en de goudvoorraad is verkocht en tegen welke prijs.

De oppositie wijst er op dat president Desi Bouterse heeft aangegeven dat de regering niet heeft kunnen uitvoeren wat aan het volk is beloofd. Nationale en internationale oproepen om het beleid te wijzigen worden niet ter harte genomen, met als gevolg grote onzekerheid voor het volk en voor investeerders.
Fractieleider Ricardo Panka zei na de aanname dat er een duidelijk signaal wordt gegeven aan de regering om voortaan op tijd de suppletoire begrotingen in te dienen. Vicepresident Robert Ameerali benadrukte dat de suppletoire begroting sinds 24 juli is ingediend. Hij begrijpt dat het parlement het ook druk heeft, maar er is veel werk verzet om zaken rond te krijgen. Assembleevoorzitter Jennifer Simons feliciteerde de ambtenaren omdat hun salaris is veilig gesteld.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May