Colombia gereed om te onderhandelen met ELN
29 Aug 2013, 18:00
foto
President Juan Manuel Santos wil zo spoedig vredesonderhandelingen starten met het ELN. (Beeld: BBC)


President Juan Manuel Santos van Colombia heeft gezegd dat hij klaar is voor vredesonderhandelingen met de tweede grootste rebellengroep, het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN). Santos wil de gesprekken "zo spoedig mogelijk" beginnen.

De aankondiging komt een dag nadat het ELN een Canadese gijzelaar, die hij gedurende maanden had vastgehouden, heeft vrijgelaten. President Santos heeft de rebellen geprezen voor de vrijlating en zei dat de regering bereid is om zo spoedig mogelijk in dialoog te treden met het ELN.

Het staatshoofd had geen vredesbesprekingen gevoerd met de rebellengroep over de vrijlating van de Canadees en alle andere gevangenen die worden vastgehouden in de wouden van het land. De leiders van ELN hebben interesse getoond in het starten van vredesonderhandelingen vergelijkbaar met die worden gevoerd met de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia, de Farc. Het is niet bekend hoeveel gijzelaars het ELN heeft.

"Steun voor de vrede"
"We hopen dat deze inspanning bijdraagt aan een gezonde uitwisseling en steun voor vrede in Colombia," zei ELN-leider Nicolas Rodriguez in een video die is geplaatst op de website van de groep. Hij noemde de vrijlating van de Canadees een humanitair gebaar. Het ELN is tegen mijnbouw door buitenlandse bedrijven in Colombia.

Zowel de Farc als het ELN hebben dit jaar hun aanvallen op de infrastructuur opgevoerd, oliepijpleidingen en elektriciteitsleidingen moesten het herhaaldelijk ontgelden. Het ELN heeft tientallen overheden bevochten sinds hij in 1964 werd opgericht. De Verenigde Staten van Amerika en de Europese Unie beschouwen het ELN als een "terroristische groep".

De rebellengroep heeft eerder vrede gezocht. Er zijn daartoe gesprekken gevoerd met de Colombiaanse regering in Cuba en Venezuela tussen 2002 en 2007. Volgens experts heeft het aan gebrek aan wil van beide partijen gelegen om een definitief vredesplan te bewerkstelligen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May