Nieuw Koffiekamp wil orde op zaken stellen
29 Aug 2013, 01:00
foto
Minister Edward Belfort wordt verwelkomd door districtscommissaris Yvonne Pinas van Brokopondo en de politie. (Beeld: René Gompers)


"Steek ze in brand zodat ze beseffen wat ze hebben gedaan!" "We moeten die rotte appels uit het dorp wegjagen!" "Dit is de schuld van de overheid. Laten ze ons werk geven dan zal er ook geen criminaliteit meer zijn!" Zo ventileerden enkele verhitte dorpelingen hun mening tijdens een krutu in Nieuw Koffiekamp. Minister Edward Belfort van Justitie & Politie wisselde van gedachten met de dorpsbewoners die ten einde raad zijn over de smet die op hun woonplaats rust.

Belfort oriënteerde zich woensdag met een delegatie van de politie en brandweer in het district Brokopondo. Dit naar aanleiding van een roofoverval de vorige week, waarbij de slachtoffers werden ingesloten en het onderkomen in brand werd gestoken. Een winkelier liet hierbij het leven. De bewoners zijn zichtbaar gebelgd over het beeld dat de samenleving van het dorp heeft. Ludwig Wijnerman, kapitein van Nieuw koffiekamp bracht in herinnering dat het dorp bekend stond om zijn voorbeeldigheid en gastvrijheid. "A lespeki dat kon lasi helemaal. Uno no ben sabi a feti laat staan a bron fu wan libi sma."

Orde op zaken stellen
De politie heeft ondertussen vijf personen aangehouden van wie drie in verzekering zijn gesteld. De bewoners hebben hierbij een grote bijdrage geleverd. Zij hebben zich gebundeld en assistentie verleend om de 'rotte appels' op te ruimen. Wijnerman wil het niet hierbij laten en overgaan om schoonschip te maken in heel Nieuw Koffiekamp. Hij heeft de bewoners achter zich. "Den man e por' a nen fu wi tanpe. A mu kaba now."

De bewoners merkten op dat niet dorpelingen zich komen vestigen, een misdaad begaan, en zich gaan ophouden in de bossen. "Geef ons een lijst met namen en foto's zodat we zelf erger kunnen voorkomen", stelden enkele bewoners voor. "We hebben hulp nodig van de overheid." De dorpelingen blijken erg aangedaan te zijn door het gebeurde. Zij stelden het zeer op prijs dat de minister zijn medeleven kwam betuigen. Het is voor het eerst dat een minister van Justitie en Politie Nieuw Koffiekamp bezoekt.

'Orde brigade' instellen
Minister Belfort speelde gelijk in op de voorstellen en plannen van de dorpelingen.
Hij riep de bewoners op om eerlijk te zijn en om op te houden met het beschermen van misdadige dorpsgenoten. Hij stelde voor om een 'orde brigade' in te stellen die moet bestaan uit dorpelingen. Zij zullen na de nodige trainingen de orde handhaven en verdachte vreemdelingen uit het dorp en de omliggende bossen moeten houden.

Over werkgelegenheid riep de minister de jongeren op om zich te registreren voor opleidingen bij de brandweer, de politie en de penitentiaire ambtenaren. De nieuwe aanwas zal ingezet worden in het district zelf. Ook bootsmannen kunnen aan hun trekken komen, omdat de politie nog niet over de kennis beschikt om over de binnenlandse wateren te navigeren. Districtscommissaris Yvonne Pinas prees de dorpelingen voor hun inzet en de bereidheid om aan te pakken. "Ik kan niet overal tegelijk zijn en het doet goed dat jullie één vuist maken tegen de criminelen. Meer dorpen moeten dit doen."
De bewoners hopen dat de verandering heel gauw komt "want ai hati mi dat her Sranan frede fu Nieuw Koffiekamp."

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May