Wijnerman: Centrale Bank heeft voldoende US-dollars
29 Aug 2013, 00:00
foto


Minister Adelien Wijnerman van Financiën zegt dat het absoluut niet waar is dat de Centrale Bank van Suriname (CBvS) een tekort heeft aan US dollars. Er is wel een verhoogde vraag hiernaar bij de commerciële banken. Zij kunnen niet voldoende inspelen op de vraag. Aanvragen voor aankoop van de US-dollars worden dan ook zorgvuldig beoordeeld.

“Niet aan alle aanvragen kan worden voldaan en dat zorgt dan weer voor negatieve berichten”, zegt de minister aan Starnieuws. Volgens haar is er ook geen negatieve liquiditeitspositie. “Er zijn voldoende middelen. Het plaatje ziet er totaal anders uit dan critici de gemeenschap willen doen geloven”, stelt Wijnerman.
Zij wil niet spreken van een op hol geslagen wisselkoers, maar geeft wel toe dat de vrije marktkoers hoger klimt dan de officiële koers van de CBvS. “Maar dat komt door de verhoogde druk op de US-dollar. Daardoor en door de negatieve geluiden als zou er sprake zijn van een liquiditeitsprobleem, beginnen mensen het vertrouwen te verliezen en gaan zij hun geld omzetten in vreemde valuta. Van de Centrale Bank heb ik wel begrepen dat er voldoende middelen zijn. Banken die door hun voorraad heen zijn, kunnen een beroep doen op de Centrale Bank om hun tekorten aan te vullen. De Centrale Bank zal er altijd op inspelen”, legt de minister uit.

Overconsumptie
Reagerend op de waarschuwingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en andere deskundigen, zegt Wijnerman het eens te zijn dat er getemporiseerd moet worden. Maar volgens haar is dat ook niet zo makkelijk als gezegd wordt. “Belangrijk is nu dat er geen tekorten zijn, de importdekking is ruim gegarandeerd en vinden er dagelijks betalingen plaats voor geleverde diensten aan de overheid”, zegt de bewindsvrouw. Volgens haar is er gewoon sprake van overconsumptie, veel geld dat in de economie is gestopt door de vele ontwikkelingsprojecten en vooral infrastructurele werken. Wijnerman zegt dat aan de operationele zijde van de ministeries er moeilijk valt te bezuinigen. Daar zijn de uitgaven marginaal in vergelijking met de kapitaalzijde waar grote bedragen worden uitgegeven aan infrastructurele werken en ontwikkelingsprojecten. “De ministeries moeten ook normaal kunnen blijven functioneren”, meent de minister.

Wijnerman zegt dat binnen de regering, naast het uitgavepatroon er inderdaad gekeken wordt naar de kapitaalzijde, waar er minder uitgegeven kan worden. Echter is zij van mening dat sommige ontwikkelingsprojecten en investeringen, zoals die voor de natte infrastructuur en de woningbouw normaal moeten kunnen plaatsvinden. Je zou kunnen temporiseren in projecten zoals een fly-over of besluiten die gefaseerd uit te voeren”, zegt Wijnerman. De kritiek dat de regering niet in staat is betalingen te doen, zet de minister ook in een ander kader. Volgens haar is dat niet helemaal waar. “Er zijn inderdaad enkele gevallen waar mensen lang op betalingen moeten wachten, maar over het algemeen worden dagelijks betalingen gedaan. Er kan tenminste gezegd worden dat er veel betalingen gedaan moeten worden met grote bedragen, maar niet dat de regering niet in staat is die te betalen”, zegt Wijnerman. We zijn er dagelijks mee bezig en als monetaire autoriteit ga je echt niet zomaar roepen dat er een liquiditeitsprobleem is.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May