Belangrijke besluiten verwacht op Unasur-vergadering
28 Aug 2013, 13:30
foto
De ambassadeurs Henry Mac Donald, Ike Antonius en Errol Alibux geven informatie over de Unasur-vergadering.


Op 29 en 30 augustus wordt de zevende vergadering van de Unie van Zuid Amerikaanse Naties (Unasur) in Paramaribo gehouden. Staatshoofden, ministers van Buitenlandse Zaken en afgevaardigden uit twaalf landen zullen in Hotel Torarica debatteren en besluiten nemen over zaken die moeten helpen de organisatie sterker te maken. Op deze vergadering zal Peru het voorzitterschap overdragen aan Suriname.

De ambassadeurs Errol Alibux (organisatie comité Unasur), Ike Antonius, lid raad van afgevaardigden en Henry Mac Donald, (nationaal coördinator Suriname voor Unasur) zeggen dat er veel uitdagingen zijn op politiek en technisch vlak.
President Desi Bouterse zal een jaar lang leiding geven aan Unasur. Het voorzitterschap wordt naar alfabetische volgorde van de lidlanden een jaar lang ingevuld. Suriname is nu aan de beurt. Het voorzitterschap brengt met zich mee dat alle twaalf raden, waaruit Unasur bestaat, door Suriname voorgezeten en bemenst moeten worden.

Elke raad vertegenwoordigt een sector die belangrijk is voor de ontwikkeling van Zuid-Amerika. Suriname is in staat slechts aan vier raden leiding te geven: Cultuur, Electorale Aangelegenheden, Sociale Ontwikkeling en Volksgezondheid.
Suriname blijft verantwoordelijk voor alle twaalf raden. Alibux merkt op dat er niet genoeg capaciteit is. Er zal samengewerkt worden met anderen om de functies in te vullen.

Belangrijke besluiten
Tijdens de vergadering zal beslist worden wie de nieuwe secretaris-generaal van Unasur wordt. Deze functie is verkiesbaar en wordt twee jaar bekleed. Het is tot nu toe niet duidelijk welk land van Venezuela mag overnemen.
Suriname zal zich inzetten voor het instellen van een Jongeren Congres. Jongeren in Zuid-Amerika hebben nog geen platform om hun inzichten en meningen kenbaar te maken. Een ander punt op de agenda is burgerparticipatie. Besproken moet worden hoe ngo's en sociale instellingen betrokken kunnen worden bij Unasur aangelegenheden.
De staatshoofden zullen zich buigen over nieuwe resoluties, de begroting, de ontwikkelingen in de rest van de wereld die van invloed zijn op het Zuid-Amerika en het opzetten van nieuwe instellingen zoals een mensenrechtenwerkgroep. Er zal een ode worden gebracht aan de overleden president van Venezuela, Hugo Chávez, die zich sterk maakte voor eenheid onder de Zuid-Amerikanen. De zevende Unasur vergadering is de eerste zonder Chávez.

De resultaten van de vergadering, richtlijnen, visies en nieuwe inzichten die zullen bijdragen aan het integratieproces van Zuid-Amerika, zullen opgenomen worden in de 'Paramaribo Verklaring'. Unasur is opgericht in mei 2008 met als doel de Zuid-Amerikaanse landen te verenigen. Pas in 2012, bij het aandienen van het negende lidland, kon de organisatie officieel functioneren. In 2019 wil Unasur gedaan krijgen dat de burgers van dit continent vrijelijk kunnen reizen. Gedacht wordt aan het introduceren van een Unasur-paspoort.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May