Richtprijs padie zorgt voor veel commotie
25 Aug 2013, 18:00
foto


De richtprijs voor een baal natte padie van SRD 67, die bepaald is door het Rijstorgaan, heeft voor veel commotie gezorgd. De Vereniging van Rijstexporteurs en Verwerkers (VRE) erkent het Rijstorgaan niet en heeft dit duidelijk kenbaar gemaakt aan de coördinator Badresein Sital. Ook de Surinaamse Padieboeren Associatie kan zich niet terugvinden in de hoogte van de richtprijs.

Sital zegt aan Starnieuws dat het Rijstorgaan sedert 2011 de richtprijs per seizoen vaststelt. In de najaarsoogst van 2011 bedroeg dat SRD 67,50, de voorjaarsoogst 2012 was dit SRD 72 en de najaarsoogst 2012 werd SRD 75. “De VRE heeft nooit een woord hierover gerept, omdat het kennelijk in het belang van de organisatie was. Eerder betekende dit een gunstige prijsindicatie en een goede positionering. Maar, consequent zijn en standvastigheid siert een goede ondernemer”, stelt Sital. Hij benadrukt dat de taken en bevoegdheden van het Rijstorgaan zijn vastgelegd in het presidentiële besluit. Een kopie van dit besluit is volgens Sital ook bij de VRE. De coördinator vraagt zich af waarom de VRE nu ineens zoveel heisa maakt.
In een schrijven aan Sital laat de VRE weten dat het Rijstorgaan niet een richtprijs kan bepalen voor de sector. Ook vindt de VRE dat de rijstsector geliberaliseerd is en dat er dan geen prijs door een overheidsinstantie vastgesteld mag worden.

Fluctuerende prijs
Harrinanan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Organisatie (SPBA), vindt de richtprijs veel te laag. Hij noemt een bedrag van SRD 77,73 realistisch. Volgens Oemraw moet hij van de grote opkopers nog horen voor hoeveel de natte padie dit seizoen opgekocht zal worden.

Rakesh Narsingh van Narvin’s NV, opkoper/verwerker en exporteur, deelt aan Starnieuws mee dat hij nog geen vaste opkoopprijs heeft. De prijzen fluctueren op de wereldmarkt. “Als pelmolenaar moet ik een voorraad hebben, want wat doe ik zonder een voorraad. Dan kan ik de zaak sluiten. Ik heb geregelde afspraken met markten waar ik mijn verplichtingen moet nakomen. Het afgelopen seizoen was er een schaarste op de Caribische markt. Dit seizoen is dat niet het geval, waardoor de opkoopprijs ook lager zal zijn, omdat de vraag niet groot is. Daarnaast leveren Guyana en Belize ook veel rijst”, legt Narsingh uit. Hij zal dit seizoen 300.000 balen natte padie opkopen. Het afgelopen seizoen was dat 200.000.

Wanita Ramnath
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May