Documentaire belicht tegenslagen en kansen van de boer
18 Aug 2013, 17:05
foto


'Buru, to be or not to be', is een documentaire over de kansen, tegenslagen en bedreigingen in de Surinaamse agrosector. In de film wordt de sector bekeken vanuit lokaal en internationaal perspectief. 'Buru' is bedoeld om de samenleving bewust te maken over de ondergewaardeerde boer en om discussie op gang te brengen.

In de film is te zien wat de boer meemaakt vanaf het planten tot het verkopen van zijn product. De filmploeg heeft ook Guyana, Trinidad & Tobago, Brazilië en de Verenigde staten van Amerika aangedaan op zoek naar inzichten. De kijker komt door het internationaal marketing en logistiek perspectief gauw achter dat er dringend behoefte is aan een agrowet in plaats van allerlei commissies en organen.

"Zo een wet kan voorkomen dat de vriendjesmonopolies nog nodig zijn", stelt Robert Chin Fo Sieeuw, regisseur en producer van de film. "In Nickerie zijn er ruim vijfduizend kleine boeren die door een tien stuks opkopers worden geregeerd. De opkopers van groente en fruit in Saramacca zijn ook oppermachtig terwijl LVV een landbouwschool en aannemer is geworden vanwege het kolossale afstemmingsprobleem met andere ministeries, commissies en organen alsook met het kabinet van de president."

Oplossingsgericht
'Buru' stelt niet alleen wantoestanden aan de kaak maar biedt ook oplossingen aan.
"We pleiten voor baggeren van de Corantijn- om de toegang naar de Nickerierivier voor container en cargo carriers mogelijk te maken", zegt Chin Fo Sieeuw. Het oprichten van een marketingboard, de introductie van speciale 'gekleurde' benzine voor de agrosector in plaats van een complexe en corruptie gevoelige government take, het stimuleren van een koude keten (groenten en fruit moet na oogst gekoeld worden vervoerd), verwerkings- en verpakkingsindustrie en een agrowet die 'strategische' gewassen moet beschermen "Maar eerst moeten de oogkleppen vallen om de werkelijkheid in te zien voordat er verandering komt" geeft Chin Fo Sieeuw aan.

Een jaar lang hebben de makers de ontwikkelingen gevolgd van boeren en het wereldmarkt mechanisme. De cinematografie en montage is gedaan door Masami Tsai Meu Chong. De muziek is van Steve Mariat.
'Buru, to be or not to be', wordt vanmiddag voor het eerst vertoond op ABC televisie om 17:45 uur.
De première valt samen met het 55-jarig bestaan van de Landbouw Coöperatie Kwatta, een van de grootste ondersteuners van de film.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May