Op de Grand Market staat eenheid centraal
18 Aug 2013, 00:00
foto
De directeur van Cultuur, Stanley Sidoel, wordt dansend naar het podium begeleid. (Beeld: René Gompers)


Dansend begeleidden de groep traditioneel geklede vrouwen cultuurdirecteur Stanley Sidoel naar het podium. Daar aangekomen liet hij de opening over aan zijn buitenlandse collega Sidney Bartley. Op de tonen van Bob Marley's Three Little Birds werd zaterdag de Grand Carifesta Market voor geopend verklaard. Participanten en organisatoren dansten en zongen uit volle borst mee met de enthousiaste Bartley. Hij is mede voorzitter van de International Festival Directory van de Caricom. De Grand Market wordt gehouden op het terrein van de Kamer van Koophandel & Fabrieken.

Bartley gaf het belang van de Grand Market aan. Het verschil met andere plekken is dat op de Grand Market pas echt de eenheid tot uiting komt, zei Bartley. "Dit is de plek waar al de landen samenkomen, samen eten en drinken, samen genieten van elkaars cultuur en elkaars producten." Op de Grand Market zijn allerhande producten uit het Caribisch gebied te koop. Kleding, schoeisel, schoonheidsartikelen, crafts en kunst zijn enkele van de producten aangeboden door de landen uit de regio. Het terrein is opgedeeld naar cultuuruiting. Zo kunnen marktgangers in de 'foodstreet' letterlijk proeven van andere culturen. Aan de 'performance road' kan men terecht voor internationale optredens. In de 'countrystreet' gaan landen hun traditionele producten tentoonstellen.

Ook veel kunst
Het aanbod van kunst is ook heel breed op de Grand Market. Een groot deel van de hal is gereserveerd voor een expositie. Woordkunstenaars komen ook helemaal aan hun trekken op de markt. Bedrijven uit de regio staan ook klaar om zaken te doen. Bezoekers krijgen ruim de kans om te participeren in de vele demonstraties die gepland staan.

Bartley riep de deelnemende landen op om terug te keren naar hun land met lege tassen. "Wanneer de markt is gesloten moet iedereen uitverkocht zijn. Men moet met een goed gevoel terugkeren. Het is hier dat de mensen hun brood verdienen. Dat moet ondersteund worden."

De toegang tot de Grand Market is niet vrij. Een kaart kost SRD 5 voor volwassenen en SRD 2.50 voor kinderen.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May