Sprankelende opening Carifesta XI op Onafhankelijkheidsplein
16 Aug 2013, 21:30
foto
De Surinaamse vlag geprojecteerd op het presidentieel paleis tijdens de openingsceremonie van Carifesta XI. (Beeld: René Gompers)


De militaire- en politiekapel hadden een centrale rol tijdens de openingsceremonie van Carifesta XI vanavond op het Onafhankelijkheidsplein. De verschillende bevolkingsgroepen verwelkomden de gasten op het grote podium dat opgezet is voor het paleis. De Surinaamse vlag werd levensgroot geprojecteerd op het paleis. De sfeer is goed neergezet door de vrolijke deuntjes die werden gespeeld. 340 kinderen uit diverse delen van het land deden mee aan de kleurrijke gymnastrade. Chinese artiesten stalen de show. De ceremoniemeester was Borger Breeveld. De vlaggen van de deelnemende landen werden gepresenteerd door de politie en militairen.

Minister Ashwin Adhin van Onderwijs en Volksontwikkeling heette de gasten hartelijk welkom in Suriname. Hij benadrukte de culturele rijkdom van het land en het Caribisch Gebied. Zijn inspirerende woorden werden door het publiek dat naar de beeldbuis keek nauwelijks verstaan. Toen secretaris generaal van Caricom Irwin LaRoque het publiek toesprak, was het geluid verbeterd. Hij bedankte president Desi Bouterse en de Carifesta commissie voor het enorme werk dat is verzet. Hij merkte op dat Suriname in de regio bekend staat om zijn gastvrijheid. Carifesta is de grootste culturele en artistieke activiteit van de Caricom en is zeer geliefd bij velen. Hij wees ook op de vele economische voordelen en de nieuwe netwerken die opgezet zullen worden.

President Bouterse benadrukte dat cultuur een van de hoekstenen is in elke samenleving. Hij haalde aan dat er niet alleen aandacht aan economie besteed moet worden, maar dat cultuur belangrijk is voor duurzame ontwikkeling. Hij wees er op dat voor het eerst tijdens Carifesta ook landen meedoen uit diverse delen van de wereld. Zij maken hierdoor ook kennis met de culturele diversiteit van het Caribisch Gebied. De president benadrukte de gelijkheid van alle mensen en de eenheid tussen de landen. Hij garandeerde dat Suriname in de negen dagen zal tonen hoe gastvrij de mensen zijn. Bouterse opende Carifesta XI. Na het officiële gedeelte zijn er diverse afterparty's die voor iedereen toegankelijk zijn.
            video.gif video
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May