Deskundigen Guyanaschild wijzen op belang uitroeien malaria
14 Aug 2013, 02:00
foto
Stephen Vrede van Volksgezondheid geeft een presentatie op het driedaagse seminar.


Malariamuskieten zijn minder gevoelig geworden voor bestrijdingsmiddelen. De landen die deel uitmaken van het Guyanaschild buigen zich over dit probleem, tijdens een driedaags seminar in Hotel Torarica. In deze vergadering komen de verschillende landen met strategieën om de muskiet uit te roeien en de resistentie van de muggen voor medicatie te bespreken, zegt Stephen Vreden, van het ministerie van Volksgezondheid.

De meeste dorpen zijn vrij van malaria. De meeste malaria-gevallen worden geregistreerd in de goudvelden. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO/PAHO kan de vooruitgang die is geboekt bij de bestrijding van malaria in gevaar komen. Er is voor de organisatie een nieuwe uitdaging. Er is resistentie ontdekt bij behandelingen in Zuidoost-Azië. Dit terwijl de beste medicijnen gebruikt zijn om de meest agressieve malaria, veroorzaakt door de parasiet 'plasmodium falciparum', te bestrijden.

Flinke daling
Het aantal malariagevallen is in het afgelopen decennium, met ruim de helft gedaald in 40% van de landen. In Suriname waren in 2001 ruim 17.000 gevallen van Malaria. Dit aantal is onder de 2000 gedaald vorig jaar. Naar schatting van de WHO/PAHO zijn er alleen al in Afrika 750.000 mensen levens gered. De landen die het Guyanaschild uitmaken zijn: Suriname, Frans-Guyana, Guyana, Venezuela, Brazilië en Colombia.

Vrede zegt dat continue surveillance van belang is. De samenwerking met de andere landen van het Guyanaschild, om malaria uit te roeien is heel belangrijk. Er moet veel aandacht besteed worden aan de effectiviteit van de medicamenten. “Ook moet er continu toezicht plaatsvinden op de fondsen voor onderzoek”, geeft Vreden aan. "Juist wanneer het goed gaat met malaria in Suriname, moeten we onze aandacht op scherp hebben. Als onze aandacht verslapt krijgen we weer enorm veel malaria, ook soorten die we niet kunnen behandelen".

Medicijn geen oplossing
Volgens Vrede zijn nieuwe medicijnen niet perse de oplossing. "Als je je behandelingsstrategie verandert, moet je toch maatregelen nemen om malaria zo goed mogelijk te reduceren. Elk medicijn gaat na een aantal jaren falen. De medicijnen die nu beschikbaar zijn, zijn echt de laatste. Als we dit moment van malariacontrole verliezen, lopen we het risico om vele duizenden misschien wel tienduizenden gevallen van malaria krijgen. Het is belangrijk dat we maximale druk houden op de parasiet".

In Suriname is heel erg goed gecoördineerd gewerkt aan de bestrijding van malaria, door een nationale malaria board. Suriname heeft als eerst aangetoond dat er resistentie komt en reden tot zorg is, daarom is de conferentie ook hier gehouden. De bedoeling is dat de landen samen gaan werken in de strijd tegen malaria. "Je kan het je niet meer permitteren om malaria te beperken, maar je moet deze uitroeien", benadrukt Vrede diverse malen om de ernst hiervan door te laten dringen.

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May