Functioneren Rekenkamer 2008-2011 bij wet goedgekeurd
13 Aug 2013, 19:35
foto
Oud-Rekenkamer voorzitter Ulrich Aron


Met algemene 33 stemmen heeft De Nationale Assemblee dinsdag besloten het functioneren van de Rekenkamer in de periode 1 juni 2008 tot en met 31 maart 2011 bij wet goed te keuren. Met de aanname van het ontwerp is ook de rechtspositie, zoals het ontvangen van salarissen en remuneratie door de voorzitter, leden en plaatsvervangende leden van de kamer in orde gemaakt.

Na de goedkeuring hebben oppositie én de coalitie een dankwoord uitgesproken aan het adres van de toenmalige voorzitter van de Rekenkamer Ulrich Aron en de leden. Theo Vishnudatt (Mega Combinatie/NDP), voorzitter van de commissie van rapporteurs, complimenteerde de toenmalige Rekenkamer met het werk dat er is verzet. “De mensen hebben onder moeilijke omstandigheden toch geprobeerd hun werk te doen, een bedankje is dus op zijn plaats”, zegt Anton Paal (Mega Combinatie/PALU).

Officiële staatsdocumenten
In 2008, toen de zittingsperiode van de Rekenkamer verliep, is door De Nationale Assemblee geen vervolgperiode ingesteld. Ook de regering heeft geen ontslagresolutie doen uitgaan. Dit team, onder leiding van Aron, is zijn werkzaamheden normaal blijven uitvoeren. Er zijn Rekenkamerverslagen geproduceerd en hebben de voorzitter, leden en plaatsvervangende leden salarissen en remuneratie ontvangen. Het was nodig om dit functioneren bij wet te regelen. Met de goedkeuring van de ontwerpwet worden de verslagen dan ook verheven tot officiële staatsdocumenten. “De geschiedenis wordt rechtgetrokken”, zegt Patrick Kensenhuis (Nieuw Front/NPS).

Aron heeft intussen het parlement toegezegd dat het ontbrekende Rekenkamerverslag van 2009 alsnog officieel zal worden aangeboden aan het college. Tijdens de vergadering is ook aandacht gevraagd om een model te bedenken dat in het parlement verslagen van de Rekenkamer niet slechts als kennisgeving worden gezien, maar dat er een effectieve behandeling komt. Diana Poki (A Combinatie) herinnert er aan dat de Rekenkamer een controleorgaan is dat samen met de Centrale Landaccountantsdienst het financiële beheer van de regering moet controleren. Zij vindt dat een effectieve behandeling van de verslagen alleen in het voordeel kan zijn van de ministeries.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May