Mexico wil oliesector openstellen voor investeerders
13 Aug 2013, 16:00
foto
Na 75 jaar overweegt Mexico zijn staatsolie-industrie open te stellen voor buitenlandse investeerders.


Mexico wil zijn staatsolie-industrie openstellen voor particuliere investeringen. De Mexicaanse olie-industrie is een bron van nationale trots en is 75 jaar beschermd tegen private betrokkenheid.

President Enrique Pena Nieto heeft hervormingen voorgesteld die buitenlandse en binnenlandse investeringen in de industrie zullen aanmoedigen. Mexico's olie-industrie wordt gedomineerd door de staatsoliemaatschappij Pemex. De onderneming heeft behoefte aan investeringen en expertise om nieuwe olie- en gasvelden te ontwikkelen. Op dit moment kunnen particuliere bedrijven servicecontracten krijgen binnen de olie-industrie.

Het plan van president Nieto gaat verder. Particuliere bedrijven zullen zowel de risico’s als de winsten delen bij het ontwikkelen van nieuwe velden. Als de hervormingen worden doorgevoerd, zou de liberalisering van de oliesector de buitenlandse investeringen in Mexico kunnen verdubbelen, zeggen analisten. De economie zou daarmee de grootste impuls krijgen sinds het land 20 jaar geleden lid werd van de Nafta (het Noord-Amerikaans vrijhandelsverdrag).

Ingewikkelde taak
Politieke leiders van Mexico hebben benadrukt dat de hervormingen geen privatisering inhouden, omdat er geen olieconcessies worden verkocht. Maar zelfs dat is een stap te ver voor de linkse politieke partijen, die zich verzetten tegen de hervormingen. Het zal niet eenvoudig zijn om de hervormingen door het Congres te krijgen, zegt de BBC-correspondent in Mexico. “De regering staat voor een ingewikkelde taak in de onderhandelingen met alle partijen, waaronder de machtige vakbonden.”

Onder de gewone Mexicanen is er toch een groeiend gevoel dat Pemex niet meer geschikt is voor het doel. De onderneming is niet alleen vergrijsd, maar heeft ook verouderde instellingen waar waarschijnlijk hervormingen vanaf de basis moeten plaatsvinden.

Buitenlandse investeerders
Een groot deel van de winsten van Pemex gaat naar overheidsuitgaven, waardoor het vermogen van het bedrijf om nieuwe projecten te financieren, wordt belemmerd. De regering heeft gewaarschuwd dat Mexico olie zal moeten importeren als er tegen 2018 geen grote nieuwe olieprojecten worden ontwikkeld.

Buitenlandse oliebedrijven, waaronder BP en Exxon Mobil, wachten op de details van de hervormingen om precies te zien welke investeringen zullen worden toegestaan. Volgens cijfers van de OPEC, is Mexico 's werelds 10de grootste producent van ruwe olie. De productie is met 25% gedaald sinds het land zijn piek van 3,4 miljoen vaten per dag bereikte in 2004.

Ondanks Mexico een grote exporteur is naar de Verenigde Staten, moet hij nog steeds bijna de helft van zijn benzine importeren door gebrek aan raffinagecapaciteit. De inkomsten van Pemex zijn goed voor een derde van de nationale begroting van Mexico.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May