DOE: Wereldwijd en in Suriname nieuw perspectief Inheemsen
09 Aug 2013, 20:10
foto


(Aangeboden)

De DOE Partij feliciteert de Inheemsen in Suriname en Wereldwijd met de Internationale Dag van de Inheemsen. Wij spreken onze waardering uit voor de offers die zij hebben gebracht en ondersteunen ook de inspanning van deze groep Surinamers om gelijkwaardigheid. Onze partij zal hierin zeker ook haar bijdrage leveren. Het feit dat de Verenigde Naties in 1994 de datum van 9 augustus heeft uitgeroepen tot internationale dag van de Inheemsen, duidt niet alleen op bescherming van in stamverband levende volken, maar roept ook op tot betrokkenheid bij de ontwikkeling van de landen en gebieden waarin deze volken wonen.

Met de afkondiging in 2006 van de dag der Inheemsen als nationale vrije dag in Suriname, is het goed om onze eigen nationale doelen te formuleren waardoor wij concrete stappen zetten om gelijkwaardigheid te bevorderen. Bezinning is nodig op het gebied van hun bijdrage aan de economische ontwikkeling, hun bijdrage met betrekking tot ontwikkeling van de groene apotheek en het vastleggen en ontwikkeling van de verschillende Inheemse talen.

Het is voorts van belang dat de Inheemsen, naast hun bijdrage aan de rijke culturele diversiteit, ook op alle beleids-niveaus zichtbaarder worden dan tot nu toe het geval is. Het inlopen van achterstanden vereist immers grote mate van betrokkenheid van de Inheemsen zelf. De DOE partij gelooft dat we als volk door overleg met- en respect voor elkaar moeten komen tot een voor Suriname aanvaardbare oplossing van het grondenrechtenvraagstuk.

DOE wil effectief bijdragen aan de ontwikkeling van alle Surinamers. Onze partij heeft daarom in Sipaliwini met de Inheemsen diverse projecten ontwikkeld, met als resultaat, twee opeenvolgende verkiezingen districtraads en ressortraads zetels. Wij gaan voor verdieping van het vertrouwen en uitbreiding van de samenwerking, zegt DOE in een verklaring.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May