Moestadja belicht rol van Surinaamse Javanen
09 Aug 2013, 13:00
foto
Minister Soewarto Moestadja legt een krans ter herdenking van 123 jaar Javaanse immigratie. (Foto: Biza)


Minister Soewarto Moestadja staat vandaag, bij de herdenking van 123 jaar Javaanse immigratie stil bij de rol van de Javaanse man en vrouw in de ontwikkeling van Suriname. "Zij die daar zicht op hebben zullen net als ik vaststellen dat de Surinaamse Javaan in vele opzichten verschilt van de Javaan uit Indonesië", stelt de bewindsman.

In zijn toespraak ter gelegenheid van de herdenking van 122 jaar Javaanse immigratie - vorig jaar - belichtte Moestadja de rol van de Javaanse vrouw vanaf de contracttijd tot heden en de rol die wetenschappelijk onderzoek daarbij kan spelen. Nu, een jaar later, benadrukt hij nog eens dat de behoefte aan wetenschappelijk onderzoek naar de bijdrage van de Javaanse Surinamers aan de ontwikkeling van ons land en de wijze waarop die bijdrage wordt geleverd, nog overeind staat.

Voorsprong gehad
"Onze multi-etnische samenleving, waarin Inheemsen, afstammelingen van de tot slaaf gemaakte Afrikanen, Hindostanen en Chinezen in harmonie met elkaar samenleven, is een weerspiegeling van de verschillende bevolkingsgroepen en culturen waar Suriname rijk aan is en waartussen de Surinaamse Javaan zijn plaats gepast heeft weten in te nemen. Vanwege het historisch verloop van gebeurtenissen en ontwikkelingen hebben bevolkingsgroepen die eerder arriveerden lange tijd een voorsprong gehad op de Javanen die als laatste groep van arbeidsmigranten bestemd voor de plantages Suriname binnenkwamen", stelt Moestadja.

Desondanks hebben de Javanen zich gedurende 123 jaar kunnen opwerken op de maatschappelijke ladder, wat ook duidelijk zichtbaar is in de sociaal-economische stratificatie van onze samenleving. Waren de Javanen bij aankomst nog voornamelijk in het lower-lower stratum vertegenwoordigd als landbouwers, door noeste arbeid, inzet en doorzettingsvermogen, hebben zij zich kunnen positioneren in de hogere sociale strata, tot zelfs in de upper-upper regionen van onze samenleving. Zij leveren een niet weg te denken bijdrage aan de ontwikkeling van Suriname: als docenten, doktoren, economen, juristen, sociologen, antropologen alsook ondernemers. Ook in de landbouw maken zij zich zeer verdienstelijk. Evenzo in de politiek.

Weerspiegeling
In onze multi-etnische en multiculturele samenleving, zo u wilt onze plurale natie, is de constellatie van de politieke macht een weerspiegeling van de Surinaamse samenleving. En de Javanen zijn vanaf de intrede van het algemeen kiesrecht voor mannen en vrouwen in 1948 actief in de Surinaamse politiek betrokken.
Verwerving van politieke macht geeft handvatten om actief een bijdrage aan de ontwikkeling van het land te leveren middels het formuleren en implementeren van beleid. En ofschoon het algemeen belang vooropstaat, kunnen politici de ogen niet sluiten voor achterstelling en stagnatie van de eigen groep. Het is daarom goed om te identificeren als er specifieke vraagstukken zijn die voornamelijk de Javaanse Surinamers raken, zodat ook daarvoor gepaste oplossingen kunnen worden gezocht. Ook hier kan wetenschappelijk onderzoek functioneel worden ingezet.

Bindmiddel
De geschiedenis leert dat er in totaal 32.965 Javaanse immigranten naar Suriname overkwamen, waarvan ongeveer 24.000 na de contractperiode het besluit namen te blijven in Suriname en dit land te maken tot hun nieuw vaderland. Heden ten dage zijn de nazaten van deze groep uitgegroeid tot ongeveer 72.000 burgers, hardwerkende en vreedzame landgenoten. "Zoals ik tijdens de naturalisatieceremonie eerder deze week aan de nieuwe burgers van ons land die genaturaliseerd zijn heb meegegeven wil ik dat vandaag ook hier stressen: Wat ons allen samen bindt is de liefde voor dit mooi land en wat het uitstraalt. Wij vormen samen het land Suriname, een land niet slechts verenigd door de verschillende etniciteit of culturen of ideologie, maar ook door de principes van kansen, gelijkheid en vrijheid zoals vervat in onze Grondwet. Laten wij onze kennis en talenten ten voordele van ons land en volk blijven inzetten en ons land verrijken door bijdragen via organisaties, wetenschap, ondernemerschap, kunst en cultuur en anderszins."

Wij mogen met ons allen bijzonder trots zijn dat wij als Javanen een goede representatie hebben in de diverse sectoren in Suriname. Hard werken loont, en ik kan niet anders dan dit te blijven benadrukken: geen resultaat zonder arbeid en geen vruchten zonder bloesems, vindt de minister.
Maar om de bloesems te krijgen moet er eerst gezaaid worden. Laten wij als Surinamers van Javaanse afkomst perspectieven blijven zaaien om grotere successen te oogsten en ons blijven inzetten voor dit prachtig land en de kansen die er zijn optimaal benutten en uitbuiten. Over 2 jaren, en wel in 2015, zullen wij 125 jaar Javaanse immigratie herdenken. Laten wij nu reeds beginnen na te denken over de wijze waarop dit jubileumjaar zal worden ingevuld en ruime aandacht besteden aan hetgeen ik in mijn speech heb benadrukt.

Namens de regering van de Republiek Suriname feliciteer ik het volk van Suriname met de herdenking van 123 jaar Javaanse immigratie, maar in het bijzonder de Javaanse broeders en zusters. Ik feliciteer ook de Inheemse broeders en zusters met de Dag der Inheemsen en roep u allen op om, in de geest van het verlangen van de president van Suriname, de viering gezamenlijk en gecoördineerd te doen. In dit kader zijn er later op de middag festiviteiten gepland op het Onafhankelijkheidsplein die een nationaal karakter hebben. U bent allen uitgenodigd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May