Justitie & Politie en VS-ambassade verstevigen samenwerking
07 Aug 2013, 02:00
foto
Ambassadeur Jay Anania en minister Edward Belfort wisselen documenten uit. (Foto: Raoul Lith)


Minister Edward Belfort van Justitie en Politie (Juspol) en ambassadeur Jay Anania van de Verenigde Staten (VS) hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend. De VS stelt middelen ter beschikking waarmee verschillende projecten uitgevoerd kunnen worden. Deze ondertekening geschiedde in het bijzijn van de procureur-generaal Soebhas Punwasi en de korpschef Humphrey Tjin Liep Shie.

Deze ondertekening is een aanpassing van een overeenkomst van september 2011. “Het is een symbool van voortdurende samenwerking tussen de beide landen, zegt de ambassadeur. Amerika reageert op de behoeften van Suriname op het gebied van rechtshandhaving. De VS wil Suriname in het bijzonder helpen bij de grensoverschrijdende criminaliteit.

Deze overeenkomst geeft Suriname de flexibiliteit om ondersteuning te vragen op verschillende gebieden. Deze kunnen variëren in het opleiden van politieambtenaren op het gebied van narcotica tot het trainen van het personeel van de Centrale Bank, de ministeries Justitie en Politie en Financiën om witwas praktijken onder controle te brengen.

Ook aan penitentiaire ambtenaren gedacht
De minister geeft aan dat de penitentiaire ambtenaren voor het eerst zijn meegenomen in dit traject. ”Het is goed om die internationale ervaring te hebben. Want je krijgt hier ook buitenlanders in de gevangenis”, zegt Belfor. Tien penitentiaire ambtenaren gaan een maand stage volgen in Colorado. Dat gebeurt dit jaar nog voor de winterperiode. De bewindsman zegt dat het een terugkerende mogelijkheid moet zijn, want er is nooit echt aandacht aan ze besteed.

De ambassadeur is tevreden met de voortzetting van deze samenwerking. Hij is blij met de ondersteuning van de minister en de procureur-generaal. “Er is een breed scala van projecten die we kunnen uitvoeren”, zegt Anania.

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May