Onduidelijke situatie EBS leidt tot ontslag contractarbeiders
06 Aug 2013, 08:00
foto


De onduidelijke situatie over de positie van Kenneth Vaseur, als directeur van de Energie Bedrijven Suriname (EBS), heeft nu geleid tot het ontslag van acht contractarbeiders bij de veiligheidsdienst van het bedrijf. Er zullen meer volgen. Werknemers vinden dat ze de dupe worden van de strijd binnen de leiding.

Parlementariër André Misiekaba (Mega Combinatie/NDP) zegt aan Starnieuws dat de contracten niet zijn verlengd. “Ik heb contact gezocht met de leiding van de EBS, maar heb die nog niet kunnen spreken”, zegt Misiekaba. Volgens hem hebben de medewerkers van de een op de andere dag gehoord dat hun contract per 1 augustus niet wordt verlengd. “Contract is contract, maar je kan de mensen niet een dag van te voren zeggen dat zij vanaf morgen niet meer in dienst zijn”, zegt Misiekaba.

Nog meer volgen
Over de positie van directeur Vaseur weet Misiekaba slechts te zeggen, dat hij op dit moment met verlof thuis zit en de leiding van het bedrijf in handen is van twee directieleden. Misiekaba vindt dat het ontslag van werknemers conform de regels moet plaatsvinden. De werknemer moet zeker twee maanden voor het verstrijken van de contractperiode worden meegedeeld of het contract wel of niet wordt verlengd. “Er volgen nog meer heb ik vernomen. Er is een groep van 15 augustus, een groep van 31 augustus, een van 15 september, dan weer een groep van eind september en zo gaat dat door tot eind december”, weet Misiekaba.

Volgens Misiekaba zal de leiding van de EBS snel duidelijkheid moeten brengen in deze situatie. “Bovendien komt altijd het maatschappelijk aspect bijkijken, dat er mensen zijn die een gezin hebben. Als de mensen handelingen hebben gepleegd die niet acceptabel zijn is dat iets anders, maar je kan de mensen niet plotseling brodeloos maken”, zegt Misiekaba.

Vernomen wordt dat deze kwestie ook al heeft gezorgd voor splitsing in de werknemersorganisatie van de EBS. Een deel van de leden is het eens met de aangezegde ontslagen, terwijl een ander deel zich hiertegen verzet.
Vaseur heeft de vorige week aan Starnieuws gezegd dat er aan het eind van die week meer duidelijkheid zou komen rond zijn positie, omdat de raad en de regering bezig zijn met deze kwestie.
Advertenties