Mugabe wint meerderheid in het parlement
02 Aug 2013, 13:00
foto
Het volk van Zimbabwe heeft deze week gestemd voor een nieuw parlement en een nieuwe president.


De partij van president Robert Mugabe van Zimbabwe heeft een tweederde meerderheid in het parlement weten te bemachtigen bij de jongste verkiezingen.

De Zimbabwaanse kiescommissie zei dat de Zanu-PF 142 van de 210-zetels heeft gewonnen. Volgens analisten is het resultaat genoeg voor Zanu-PF om de grondwet te veranderen. De resultaten van de presidentiële verkiezingen moeten nog worden bekendgemaakt.

Eerder hebben de waarnemers van de twee belangrijkste groepen gezegd dat de stemming vrij en rustig is geweest. De voorzitter van de Afrikaanse Unie, Olusegun Obasanjo, heeft klachten van fraude verworpen, terwijl de andere waarnemer alle partijen heeft opgeroepen "de harde feiten te accepteren ".

Premier Morgan Tsvangirai, die tegenover Mugabe stond, in de presidentiële verkiezingen, heeft de stembusgang beschreven als een "enorme farce". Een lokale monitoringsgroep heeft ook gezegd dat de stemming "ernstig was aangetast".

Zanu-PF en de partij van Tsvangirai, Movement for Democratic Change (MDC) hebben sinds 2009 een ongemakkelijke coalitie gevormd. Die overeenkomst eindigde vorig jaar met dodelijk geweld dat uitbrak na omstreden presidentsverkiezingen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May