HI wil 'economische wegen' landelijk vastleggen
01 Aug 2013, 18:00
foto
Bewoners achter Hermitage Mall protesteren tegen de vestiging van diverse bedrijven in hun woonwijk.


Het ministerie van Handel en Industrie (HI) vindt dat economische ontwikkeling in een grote mate van private investeringen en de vestiging van bedrijven afhangt. De economische ontwikkeling is nodig voor een groter bruto nationaal product, werkgelegenheid, grotere verdiencapaciteit en grotere volumes aan exporten.

HI geeft deze visie naar aanleiding van protesten in de samenleving. Het ministerie stelt dat de levensstandaard van deze en volgende generaties Surinamers afhankelijk is van de vestiging bedrijven. Vergunningverlenende instanties in Suriname moeten daarbij een evenwicht zien te vinden tussen de vestiging van economische activiteiten en het woongenot van burgers.
Recentelijk is HI begonnen met de publicatie van vergunningsaanvragen in de Overheidskrant, zodat degenen die bezwaar hebben tegen de vestiging van bedrijven, de mogelijkheid hebben dit kenbaar te maken.
Dit past binnen het beleid van het ministerie om bedrijfsvergunningen transparant af te handelen.

Burgers betrekken
In overleg met de ministers van Ruimtelijke Ontwikkeling, Grond- en Bosbeheer en Regionale Ontwikkeling, zal er binnenkort een aanvang worden gemaakt met de landelijke vaststelling van 'economische wegen', zegt HI in een persbericht. Dit zijn wegen waar er een verhoogde concentratie aan handels- en productieactiviteiten c.q. in het algemeen economische activiteiten plaatsvindt en er een bedrijven corridor is ontstaan. De bedoeling is dat bedrijven zich vestigen langs deze economische wegen, zodat de woonwijken zo min mogelijk last ondervinden van bedrijfseconomische activiteiten.

Via de districts- en ressortraden zullen hoorzittingen worden gehouden waarbij burgers kunnen aangeven welke wegen volgens hen het best in aanmerking komen om te worden beschouwd als economische wegen.
De burgers zullen dus via hun participatie in de hoorzittingen rechtstreeks betrokken worden bij het besluitvormingsproces over economische wegen, stelt HI.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May