Demon tekende beschikking Wanhatti tijdens regering-Venetiaan
31 Jul 2013, 09:00
foto


Minister Franco Demon heeft niet in 1987, maar tijdens de regering-Venetiaan, de officiële beschikking getekend, waarbij een deel van het dorp Wanhatti is uitgegeven. Hij was van 1993 tot 1996 en van 2000 tot 2005 minister van Natuurlijke Hulpbronnen. Er is verwarring ontstaan over de datum van uitgifte. ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk zei dinsdag in het parlement dat ruim 3500 ha terrein in 1987 is uitgegeven. Bij nadere bestudering van het document blijkt dat, na herlezen van de beschikking van 10 augustus 1987, deze door Demon is uitgegeven.

Demon zei vanmorgen aanvankelijk in gesprek met Wayne Telgt op Radio ABC dat hij niet op de hoogte is van dit stuk, want hij was geen minister in 1987 onder premier Jules Wijdenbosch. De presentator belde Demon weer op na een gesprek met Starnieuws. Demon kan zich niet herinneren dat hij dat stuk heeft getekend tijdens zijn ministerschap. Hij merkte wel op dat als alle stukken in orde waren en deze weer worden ingediend, het een normale procedure is dat de beschikking wordt getekend. Blijkbaar is dit hier ook gebeurd. Er moet een bereidverklaring zijn verstrekt in 1987. Demon zijn handtekening prijkt wel onder het definitieve document.

De ex-minister zegt dat als General Trading NV zich niet heeft gehouden aan de voorwaarden en het terrein te koop aanbiedt, dit ingetrokken kan worden. In de beschikking staat onder welke voorwaarden een terrein in grondhuur wordt verleend. Er is toestemming gegeven voor de uitoefening van machinale landbouw. Brunswijk wil niks weten van uitgifte van het terrein, waarbij een groot deel van Wanhatti erbij hoort. Hij vindt dat de regering de zaak moet intrekken. In elk geval zal hij niet toelaten dat de ondernemer "zijn poot daar trapt".
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May