Opvoeders kunnen negatieve invloed tv-kijken beperken
31 Jul 2013, 12:30
foto


Opvoeders spelen een belangrijke rol bij het creëren van een kindvriendelijke omgeving waarin de negatieve invloed van het televisiekijken wordt beperkt. Zij moeten erop letten dat de tv niet de hele dag aanstaat en bewust programma’s kiezen waarnaar de kinderen mogen kijken. Dit zijn enkele adviezen die orthopedagoog Annelot Hahn-Themen geeft in een stuk over de nadelen van televisiekijken.

Het artikel van Themen is onderdeel van een voorlichtingscampagne van het Comité Kindvriendelijke Media Suriname om de gemeenschap bewust te maken van de invloed van media op het Surinaamse kind. Vooral de rol van opvoeders is hierbij benadrukt. Themen adviseert opvoeders stil te staan bij de vraag of kinderen die aan hun zorg zijn overgelaten, teveel televisiekijken. Niet alles wat op tv wordt uitgezonden is geschikt voor de kinderogen en –oren stelt zij.

De realiteit
Het is haast onvermijdelijk dat kinderen naar de televisie kijken, omdat in bijna elk huishouden tegenwoordig wel een televisie te vinden is. Themen haalt een onderzoek aan dat gepleegd is door het opvoedtijdschrift KidzTori. Het tijdschrift heeft 230 Surinaamse kinderen geïnterviewd, variërend in de leeftijd van zeven tot en met twaalf jaar en hen gevraagd hoeveel tv ze kijken per dag.

Van de geïnterviewde kinderen kijkt 53% meer dan een uur tv per dag. Er zijn bij de meesten geen beperkingen voor wat betreft tv-kijken, ze geven aan overdag te kijken wanneer ze dat willen. In veel huishoudens staat de tv de hele dag aan. Ook al is een kind met iets anders bezig, het zal dan gemakkelijker datgene laten liggen om een programma op tv te bekijken. Dit is geen kindvriendelijke situatie.

Hoeveel is genoeg?
Televisiekijken is een passieve bezigheid. Alle mensen, maar zeker kinderen, hebben voldoende beweging nodig om zich goed te voelen. De hele dag voor de televisie zitten maakt je duf, slaperig en soms zelfs chagrijnig. Voor de ontwikkeling van kinderen is het belangrijk dat ze bezig zijn met verschillende activiteiten. Kinderen hebben beweging nodig. Buiten spelen, dansen, fietsen en andere actieve bezigheden zijn goed voor hen. Maar ook activiteiten zoals knutselen, lezen, muziek maken, spelletjes doen en huiswerk maken moeten een plek hebben in hun programma.

Tv-kijken moet in dit geheel een plek krijgen, maar niet overheersen. Er moet genoeg ruimte zijn voor andere activiteiten. Voor kinderen van vier tot en met zes jaar is een half uur tv-kijken per dag genoeg, geeft Themen als richtlijn. Kinderen van zes tot acht kunnen per dag twee keer een half uur tv-kijken en oudere kinderen twee keer een uur, of één keer een film of programma van anderhalf tot twee uur. Voor het weekend kunnen eventueel andere afspraken gemaakt worden.

Kinderen die zich vervelen zullen sneller geneigd zijn de televisie aan te zetten. Opvoeders moeten tijd maken voor hun kinderen en ervoor zorgen dat zij genoeg te doen hebben. Een belangrijke afspraak die gemaakt moet worden is dat de televisie niet zonder toestemming van de ouder aan mag. Zelf tv-kijken en het de kinderen verbieden wijst Themen af. Zij benadrukt dat gemaakte regels en afspraken over tv-kijken nageleefd moeten worden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May