'Waarom moest mijn moeder op die manier sterven...'
28 Jul 2013, 12:00
foto
De overleden weduwe Agnes Galgren-Karwafodi


Kapitein Harold Galgren van Alfonsdorp zit met een levensgrote vraag. "Waarom moest mijn moeder op die manier sterven? "Ik ben helemaal in de war. Ik hield heel veel van m'n moeder", zegt Galgren terneergeslagen in gesprek met Starnieuws. Zaterdagochtend moest hij met lede ogen toezien hoe zijn liefhebbende en alleenstaande moeder, de 82-jarige weduwe Agnes Galgren-Karwafodi levend werd verbrand in haar woning. De dorpelingen zijn in diepe rouw gedompeld.

"Ik kan het niet verwerken dat mijn moeder op die manier aan het einde van haar leven is gekomen", zegt de bedroefde kapitein, die tot tranen toe geroerd is. Hij heeft zijn moeder vrijdagavond om 21:00 uur voor het laatst gesproken. Ze was pas terug van een drie weken durend verblijf in Paramaribo.

"Mijn moeder heeft zaterdagavond niet er op aangedrongen dat mijn dochter, die af en toe bij haar slaapt, bij haar de nacht zou doorbrengen", zegt de kapitein. Als alleenstaande man heeft Galgren samen met zijn overleden moeder de zorg over zijn dochter van 10 jaar. In 1993 werd zijn moeder weduwe, toen haar man Johannes Galgren overleed. Het dorpshoofd heeft ook een zoon van 12, die bij familie op Hollandse kamp is. "Ik werd tegen half twaalf weer wakker en zag tot mijn schrik het vuur", zegt Galgren. Velen uit het dorp stroomden naar de plek des onheils toe, maar ook zij waren machteloos tegen de vlammen die bezit namen van het huis. Bij de aankomst van de brandweer van Albina, werd het verkoolde lichaam uit het afgebrande huis gehaald.

De kapitein geeft aan dat zijn moeder normaliter gebruik maakte van een olielamp en kaars als verlichting.
Mevrouw Galgren heeft twaalf kinderen gebaard, van wie negen in leven zijn. Zij had twintig kleinkinderen. De overledene wordt dinsdag begraven.

Isaak Poetisi
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May