Directie en rvc volledig achter privatisering Hakrinbank
25 Jul 2013, 11:00
foto


Directie en raad van commissarissen (rvc) van de Hakrinbank zijn tevreden met de bedrijfsresultaten van 2012. Het privatiseringsproces van de bank wordt door hen ook volledig ondersteund. De strategische belangen van de bank worden behartigd en er wordt voor gezorgd dat het proces op een goede en transparante wijze verloopt. Het verkoopproces zal worden voorbereid en begeleid door een commissie in samenwerking met KPMG-consultants.

Dit zei algemeen directeur Jim Bousaid van de Hakrinbank woensdagavond tijdens de aandeelhoudersvergadering. Deze werd ook bijgewoond door vicepresident Robert Ameerali, als vertegenwoordiger van de aandeelhouder van de Staat. Minister Adelien Wijnerman van Financiën was afwezig. Starnieuws verneemt dat de minister als reden heeft opgegeven dat de algemene aandeelhoudersvergadering op een later tijdstip is gehouden dan gebruikelijk. De bijeenkomst is niet zo vlot verlopen als gewoonlijk.

Uitstekende bedrijfsresultaten
De directie stelt in een persbericht dat er uitstekende bedrijfsresultaten zijn gerealiseerd. Het geconsolideerde balanstotaal steeg met 26% tot SRD 1,86 miljard en de nettowinst vóór belasting nam met 12% toe tot SRD 43,8 miljoen. De belangrijkste performance ratio’s daalden licht, maar bleven absoluut bezien allen op een goed niveau. De Return on Assets bedroeg 1,68% en de Return on Equity kwam uit op 23,7%. De efficiencyratio steeg met 1,5 procentpunt tot 55,9% en de non-performing ratio kredieten bedroeg slechts 2%. De BIS solvabiliteitsratio verbeterde tot 15,1 en was ruim boven de norm van 8%.

De gunstige bedrijfsontwikkeling was het gevolg van het stabiele financiële klimaat en de levendige algemene bedrijvigheid. Daardoor was de kredietvraag op een bevredigend niveau. De kredietuitzettingen namen toe met ongeveer 14% tot ruim SRD.923 miljoen hetgeen in lijn is met het budget. Bij het consumentenkrediet was sprake van een gezonde groei.

Koers aandeel bank gestegen
De dochteronderneming, de Nationale Trust- en Financierings Maatschappij NV, die medio 2012 haar 45-jarig bestaan herdacht, heeft een positief boekjaar achter de rug. Het balanstotaal groeide met 14% tot SRD 223 miljoen. De bedrijfsopbrengsten stegen met 6% en de winst vóór belasting met 4% tot SRD.8,9 miljoen.
Hakrinbank Real Estate NV, de nieuwe dochteronderneming die actief zal zijn op de onroerendgoedmarkt, ontplooide in 2012 nog geen activiteiten.

De koers van het aandeel 'Hakrinbank NV' steeg volgens het bedrijf opvallend op de effectenbeurs met 31% tot SRD 295 per ultimo 2012. "In het eerste halfjaar 2013 steeg de koers verder met ruim 10% tot SRD 325 hetgeen duidt op toegenomen vertrouwen in onze bankinstelling", concludeert de bank.

Het uit te keren contant dividend over het boekjaar 2012 beloopt in totaal SRD 20 per aandeel van nominaal SRD 0,15 wat hoger is dan in 2011. In augustus 2012 is reeds interim-dividend van SRD 5,60 uitgekeerd, waardoor het slotdividend SRD 14,40 bedraagt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May