Suriname schrijft zich zingend en dansend in voor Carifesta
23 Jul 2013, 00:00
foto
Minister Ashwin Adhin bespeelt het harmonium en zingt er bij. (Beeld: René Gompers)


"Un arki Srananman, owru wan yongu wan, Carifesta e kon", zong Ashwin Adhin, minister van Onderwijs en Volksontwikkeling. "Unu no musu sidon. Hand in hand, voor het succes, oud en jong, kom op kom op", vervolgde Adhin terwijl hij het harmonium bespeelde.

Met een culturele manifestatie is het Surinaams contingent maandagavond officieel ingeschreven voor deelname aan Carifesta XI. Hiermee is bevestigd dat Suriname niet alleen gastland zal zijn, maar alles uit de kast zal halen om met zijn artistieke en culturele rijkdom een blijvende indruk te maken op de gasten.

Nog meer stunts
Het begon allemaal om zes uur op het Onafhankelijkheidsplein. Een helikopter liet een stuntman neer op het veld. Hij overhandigde een kleurrijke koker aan kunstenaar Soeki Irodikromo. Daarin zat het verzoek van Suriname om deel te nemen aan de Carifesta. Zo begon de estafette, waarbij Surinaamse iconen fungeerden als lopers, vanaf het Plein tot aan het hoofdkantoor van Carifesta XI aan de Lim A postraat. De koker ging van de ene culturele hand naar de andere. Traditioneel gekleed, dansend op verschillende stijlen muziek, begaven de iconen zich van het ene punt naar het andere totdat de koker belandde bij de minister van Onderwijs. Al die tijd werd 'het verzoek' bewaakt door de inheemse strijders en de pentjak silat vechters terwijl de leba's de route van kwaad ontdeden met hun printabezems.

Op het hoofdkantoor werden de stukken getekend en werd een heel groot ingelijst bewijs van inschrijving overhandigd aan de inschrijvers. Alle sprekers waren het er over eens dat dit een smakelijk voorproefje is van wat Suriname zal bieden op het grootse kunst en cultureel festival. De zingende minister Adhin maakte grote indruk op de aanwezigen. Ivan Graanoogst, voorzitter van de Carifesta XI Host Country Management Committee, zei dat "als dit de trend is en de andere landen dit voorbeeld volgen, alle Carifesta's succesvol zullen zijn."

René Gompers
            video.gif video
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May