CLO ontevreden over functieanalysebeleid overheid
22 Jul 2013, 19:00
foto
CLO-voorman Ronald Hooghart


Vrijwel alle functies bij de overheid zijn onvoldoende beschreven en geanalyseerd, waardoor de waardering van de landsdienaren mank loopt. Vooral de lagere technische beroepen zijn ondergewaardeerd. Indien de overheid geen ‘Traject verbetering waardering Lagere Technische Beroepen’ inzet, zullen deze beroepsgroepen wegkwijnen.

Tot deze conclusies komt de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) na het bestuderen van verzamelde informatie. De vakcentrale heeft in een schrijven aan de minister van Binnenlandse Zaken en die van Landbouw, Veeteelt en Visserij haar ontevredenheid geuit over het functieanalysebeleid van de overheid.

Fiso subjectief en funest
De onderwaardering van functies zorgt voor onnoemelijk veel leed, zegt de CLO in het schrijven aan de ministers. In deze situatie zou verandering moeten komen. Als voorbeeld van de onderwaardering van de lagere technische beroepen, worden de occuleerders genoemd die werkzaam zijn bij LVV. Deze groep werknemers wordt bezoldigd in functiegroep 4, de op een na laagste beroepsgroep bij de overheid.

Het Fiso-gebeuren wordt als subjectief en funest omschreven. De CLO is van mening dat Fiso discrimineert, doordat de landsdienaren in verschillende groepen zijn geplaatst. “Het idee van strategische groepen heeft zich voortgezet in dit systeem en blijft zich in dat kader negatief ontwikkelen. Er is geen regelgeving en de toegezegde overgangsregelingen zijn uitgebleven.”

Een ander zeer punt is het feit dat volgens de CLO de werknemers, bij het beschrijven van de functies en het inpassen van de ambtenaren in de nieuwe schalen, “op zeer inhumane wijze teruggebracht worden in positie. Dat wil zeggen dat zij gedwongen worden opnieuw te werken aan hun carrièreopbouw, een zeer onredelijk aspect in de orde van gewenste positieve ontwikkelingen.”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May