Paus Franciscus op weg naar Brazilië
22 Jul 2013, 16:00
foto
Paus Franciscus stapt het vliegtuig in voor zijn eerste buitenlandse reis naar Brazilië. (Foto: Reuters)


Paus Franciscus is uit Rome vertrokken voor zijn reis naar Brazilië. Zijn eerste buitenlandse reis vindt plaats te midden van strenge veiligheidsmaatregelen. Zo’n twee miljoen jongeren over de hele wereld zullen de kerkleider begroeten tijdens de rooms-katholieke Wereldjongeren Festivaldag in Rio de Janeiro.

De eerste Latijns-Amerikaanse paus zal een mis houden op het beroemde strand van Copacabana en een bezoek brengen aan de sloppenwijken. Er zijn ongeveer 22.000 veiligheidsambtenaren op de been voor het bezoek van de paus, die geen gebruik zal maken van zijn gepantserde Popemobile.

Op zijn weg naar Brazilië, zei paus Franciscus dat de wereldwijde crisis een verloren generatie van werkloze jongeren dreigt te creëren. "We lopen het risico dat we een generatie krijgen die niet heeft gewerkt," ofschoon werk waardigheid verleent, zei hij tegen journalisten in het vliegtuig. Hij bekritiseerde ook wat hij noemde een "cultuur" van sociale afwijzing van de ouderen die zijn "weggegooid" alsof ze niets te bieden hebben.

Verbod op maskers
Vooruitlopend op zijn reis heeft de 76-jarige paus uit Argentinië, zijn volgelingen opgeroepen hem door gebed geestelijk te vergezellen op zijn tocht. De paus komt later vandaag aan in Brazilië. Op de luchthaven van Rio wordt een enorme drukte verwacht van degenen die hem willen begroeten. De paus blijft een week in 's werelds dichtbevolkte katholieke land.

Het Vaticaan heeft gezegd dat hij het volste vertrouwen heeft in het vermogen van de Braziliaanse veiligheidstroepen om de paus te beschermen tijdens zijn bezoek. Echter wordt verwacht dat paus Franciscus door zijn directe stijl van communiceren, zijn verlangen naar de nabijheid van zijn volgelingen en zijn veelvuldige afwijzing van het protocol, voor een aantal problemen zal zorgen voor de organisatoren. De veiligheidstroepen in Rio hebben bij elke stap van de paus diverse controlemechanismen ingebouwd. De kerkelijke leider zal ook gebruik maken van legerhelikopters om de enorme files naar Rio te vermijden.

De Braziliaanse autoriteiten hebben al eerder verboden maskers te dragen tijdens de openingsmis van de paus op de Wereldjongerendag. Ze vrezen een herhaling van de onrust in juni, toen velen maskers droegen in de drukte. Tijdens de Confederations Cup voetbal waren er vorige maand wijdverspreide protesten tegen de regering. Veel van de demonstranten droegen Guy Fawkes maskers, die over de hele wereld een karakteristiek van demonstraties zijn geworden.

De demonstranten gingen de straat op om te protesteren over de toestand van de openbare diensten, zoals vervoer, gezondheidszorg en onderwijs en over wat zij zien als de inefficiëntie van hun politici.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May