SVZ neemt gerenoveerd monumentaal pand in gebruik
19 Jul 2013, 05:00
foto
Het hoofdgebouw van het SVZ anno 1916 aan de Koninginnestraat. (Foto: SVZ)


Het Sint Vincentius Ziekenhuis (SVZ) bestaat vandaag 97 jaar. Het ziekenhuis zal een gerenoveerd monumentaal pand in gebruik nemen. Er gaan hierdoor ook veel nieuwe mogelijkheden open. Een van de grote plannen die het ziekenhuis wil realiseren, is volgens algemeen directeur Manodj Hindori de opening van een Spoedeisende Hulp in oktober.

Op 19 juli, precies 97 jaar nadat de Zusters van Liefde uit Tilburg het St. Vincentius Ziekenhuis (SVZ) hadden geopend, neemt het ziekenhuis het oorspronkelijke monumentaal pand wederom in gebruik. Dit historisch gebouw is in 1913 ontworpen door architect Rietbergen. De bouw vond plaats tussen 1914 en 1916.
Op 19 juli 1916 werd het ziekenhuis ingewijd door monseigneur Van Roosmalen en officieel geopend door gouverneur Baron van Asbeck. Dat het nieuwe ziekenhuis toen de naam kreeg van St. Vincentius Ziekenhuis was niet toevallig. 19 juli is de internationale feestdag van de Heilige Vincentius a Paulo. Die leefde zo’n 400 jaar geleden in Frankrijk en was een groot voorvechter voor deskundige verpleging van zieken in ziekenhuizen, meldt het jarige ziekenhuis.

Ontwikkelingen en verval
Sedert de start in 1916 heeft het St. Vincentius Ziekenhuis een grote ontwikkeling doorgemaakt. Aanvankelijke werd de zorg voor patiënten door nonnen verricht, maar al gauw kwamen er steeds meer verpleegkundigen in dienst. Ook het medisch korps van het ziekenhuis kwam onder leiding van zeer bekwame geneesheren, met legendarische namen als dokter Nassy en dokter Tjong Ayong.

Het SVZ was niet meer weg te denken uit de maatschappij en stond synoniem voor kwaliteitszorg. Helaas raakte het originele pand uit 1916 geleidelijk aan in verval. In 2004 moesten de benedenzalen worden ontruimd wegens betonrot en in 2007 moest het gehele pand worden gesloten. Na vele inspanningen lukte het in 2010 om financiering uit de resterende verdragsmiddelen vanuit Nederland vrij te maken. Met deze middelen kon het St. Vincentius Ziekenhuis de renovatie uiteindelijk realiseren.

Nieuwe diensten
Met de renovatie van dit monumentaal pand heeft het ziekenhuis gelijk ingespeeld op nieuwe ontwikkelingen in de medische sector. In het nieuwe gebouw is het aantal verpleegbedden verminderd. Daarvoor in de plaats zijn er meer dagbehandelingsfaciliteiten bijgekomen, zoals endoscopie, fysiotherapie en EEG. De klassenkamers zijn terug op de eerste verdieping van het gebouw. De klassenafdeling bestaat nu uit vier superklasse kamers, vijf eerste klasse kamers en zes tweede klasse kamers.

Nu de renovatie van de oudbouw is afgerond, werkt het St. Vincentius Ziekenhuis verder aan realisering van zijn plannen. In september zal het ziekenhuis beschikken over een eigen CT scan. Volgens planning zal in oktober de Spoedeisende Hulp worden geopend. Dit zal in een enorme behoefte voorzien, met name voor de populatie in Paramaribo Noord.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May